Ljungskile Nyheter

Fritidsledarteamet väntar på ungdomarnas initiativ

Senast uppdaterad oktober 1, 2020 av Linn Åsroth
Publicerad: september 25, 2020

Bella Lind och hennes vänner hängde på fritidsklubben varje dag och tycker det är tråkigt att den stängt. Foto: Daniel Wiberg/Linn Åsroth

Fritidsklubben i Ljungskile stängde i våras. Istället satsade kommunen ett mobilt fritidsledarteam, men något som visade sig enbart gälla de äldre ungdomarna.

Just nu har inte barnen någon fritidsverksamhet utanför skolan att tillbringa sin fritid på. Fritidsklubben på parkvägen lades ner i våras och skapade debatt bland ljungskileborna. Men Uddevalla kommun menar att det beror på det bristande intresset från barnens sida.

 – Vi har kraftiga besparingar och huset hade dålig tillgänglighet för personer med funktionsvariation, säger Annelie Högberg, ordförande på Kultur och fritidsnämnden. Hon säger också att det beror på dålig uppslutning på fritidsklubben och att det var den största anledningen till att den stängdes.

Men fritidsklubben hade ingen dålig uppslutning, det var nästan alltid full rulle på klubben, förklarar Bella Lind som är 12 år. Men eftersom fritidsgården för de äldre barnen saknade uppslutning, gick inte fritidsklubben för de yngre barnen att bedriva. Det var besparingar hos kommunen som satte käppar i hjulet för verksamheten.

 – Istället satsar vi på det mobila fritidsledarteamet, säger hon.

Men det mobila fritidsledarteamet riktar bara in sig på det större barnen. Alltså barn och unga mellan 13-18 år.

Anneli Högberg säger också att inget tyder på att det kommer öppna en ny fritidsklubb inom den närmaste framtiden. 

Nedstängningen har bidragit till många reaktioner i samhället. Det har även kommit in ett medborgarförslag till nämnden om att öppna en fritidsverksamhet i Ljungskilegården.

“Vi väntar på initiativ av ungdomarna”

Fritidsledarteamet på fyra personer åker runt till barnen och har främst fokuserat på Lane, men även Bokenäs. Men i Ljungskile har de varit få gånger berättar Maria Lehto, enhetschef, bara vid tillställningar och i skolorna. Anledningen till att teamet uteblivit i Ljungskile säger hon beror på att barnen inte visat intresse. 

 – Vi väntar på initiativ av ungdomarna, säger Maria Lehto och uppmanar till kontakt.

Men till de yngre barnen finns ingen liknande verksamhet att tillgodose.

“Det var olika, men mest mycket folk”

Bella Lind har aldrig hört talas om det mobila fritidsledarteam som kommunen satsat på. Hon tycker att det hade varit roligt om de kom till Ljungskile och att de även var för de under 13 år.

Bella Lind och hennes vänner var på fritidsklubben varje dag. Hon tycker det är väldigt tråkigt att den stängt och tycker inte alls det var lite folk där.

– Jag hängde där varje dag. Det var lite olika, men mest mycket folk, säger Bella Lind.

Linn Åsroth
linn.asroth@edu.ljungskile.org