Ljungskile Nyheter

Reaktioner efter fritidsklubbens stängning

Senast uppdaterad september 4, 2020 av Daniel Wiberg
Publicerad: september 3, 2020

Fritidsgårdens lokaler i Ljungskile
Fritidsgårdens lokaler på Parkvägen står nu tomma. Foto: Daniel Wiberg

I våras stängdes fritidsklubben för ungdomarna i Ljungskile. Uddevalla kommun ska spara pengar, och det drabbar de unga. Nu hänvisas de unga som brukade vara på gården tillbaka till skolan.

Tidigare i år beslutade kultur- och fritidsnämnden att fritidsklubben skulle stängas vid vårterminens slut. Fritidsklubben var en verksamhet för tio- till tolvåringar i fritidsgårdens lokaler på parkvägen. Ljungskile Nyheter har tagit del av en mejlkonversation mellan föräldrar i Ljungskile och förvaltningschefen Katarina Hansson på kultur och fritidsförvaltningen. Där står det att kultur- och fritidsnämnden ska spara in tio procent av sin budget.

– Anledningen till att vi har bedrivit en fritidsklubbsverksamhet var ju att vi hade fritidsgård för de äldre barnen också. Då var det ett vinna-vinna koncept för både kultur och fritid och för barn och utbildning, säger Katarina Hansson.

Men 2017 stängde fritidsgården för de äldre barnen för att besöken var för få enligt henne. Detta gjorde att fritidsklubben för de yngre inte längre blev lönsam att bedriva.

Madeleine Tjärnlund och Torunn Skau vars barn är berörda av nedstängningen av fritidsklubben. Foto: Daniel Wiberg

Verksamheten var populär med många besökare och nedstängningen har väckt reaktioner hos Ljungskileborna.

– Förra året var min dotter som gick i sexan där varje dag. Min andra dotter som börjar årskurs fem missar nu den möjligheten, säger mamman Madeleine Tjärnlund.

Torunn Skau är också en drabbad förälder och hon tycker att besparingarna är orättvisa.

– Att man ska spara pengar det köper jag men man kan väl försöka dra in besparingarna på någonting som drabbar de vuxna. Det finns ju mycket kultur som är riktat mot vuxna, säger hon.

Daniel Wiberg
daniel.wiberg@edu.ljungskile.org

Jenny Landström
jenny.landström@edu.ljungskile.org