Ljungskile Nyheter

Barnen saknar fritidsklubben

Senast uppdaterad oktober 6, 2020 av Linn Åsroth
Publicerad: september 29, 2020

Lukas Kock, Vide Jernmark Burrows, Ellen Lindeskär och Leia Sällström önskar att Fritidsklubben öppnar igen. Foto: Linn Åsroth

Ljungskile Nyheter har varit i kontakt med fem 12-åringar som tycker att fritidsklubben borde öppna igen. Kommunen satsar istället på ett mobilt fritidsledarteam, men bara för de äldre ungdomarna.

Ljungskile Nyheter har tidigare berättat om det mobila fritidsledarteam som Uddevalla kommun har satsat på. Något som ska ersätta flera fysiska fritidsverksamheter, som fritidsgården Bryggeriet i Uddevalla. Men att öppna fritidsklubben i Ljungskile igen är det inga tankar på.

– Jag hängde där nästan varje dag från fyran till femman, säger Lukas Kock.

”Alla kompisar var där”

12- åringarna som Ljungskile Nyheter varit i kontakt med tycker det är tråkigt att de inte längre har någonstans att gå.

– Nu blir det mer pauser hemma där man inte gör någonting. Kanske kollar lite på telefonen, säger Vide Jernmark Burrows.

Fritidsklubben var en mötesplats för att träffa sina kompisar och en uppehållsplats innan träningar, enligt barnen.

– Alla kompisar som var där, det var kul, säger Ellen Lindeskär.

Att det istället finns ett fritidsledarteam är barnen ovetandes om. Det mobila fritidsledarteamet riktar nämligen in sig på högstadieelever, och upp till 18 år. Så barnen Ljungskile Nyheter varit i kontakt med kan först kontakta teamet nästa år.

Fokuset ligger inte på Ljungskile

Bella Lind var på fritidsklubben varje dag med sina kompisar. Foto: Linn Åsroth

Enda verksamheten för den yngre skaran, som Lukas, Vide, Leia, Ellen och Bella, är alltså Ljungskileskolans egna fritids. Trots att fritidsklubben var populärt bland barnen, finns det inga planer på att öppna någon liknande verksamhet igen.

När ungdomarna får frågan vad de helst ser i Ljungskile står det självklart – alla vill ha tillbaka fritidsklubben.

– Det är väldigt tråkigt att de stängt ner, jag och mina kompisar hängde där varje dag, säger Bella Lind.

Maria Lehto är enhetschef på Uddevalla kommun och tycker det är tråkigt att barnen inte har någon mötesplats utanför skolan.

– Jag tycker det är beklagligt att det inte finns någon sådan verksamhet, säger hon.

Texten har uppdaterats.

Linn Åsroth
linn.asroth@edu.ljungskile.org