Ljungskile Nyheter

Vind i seglen inför SM

Senast uppdaterad september 4, 2020 av Hampus Kjellberg
Publicerad: september 3, 2020

Till helgen möts Sverigeeliten i Dragon Force 65 som är SM för radiostyrda segelbåtar i Ljungskileviken. Arrangörsklubben Ljungskile segelsällskap fixade i veckan för tävlingen och passade på att finslipa sitt seglande.

Det märks att det till helgen ska arrangeras SM i Ljungskile. Det fixas med coronaanpassade läktare för de 42 tävlande i Dragon Force 65 klassen, för det är just kajsegling som gäller. Båtarna drivs med segel men det handlar om radiostyrda båtar som är cirka 45 centimeter långa och standardiserade. Allt för att förutsättningarna ska vara lika för alla.

– Alla har samma utrustning så det hänger på dig som seglare och inte på hur mycket material som du skaffar. Man ska alltså inte kunna köpa sig till en seger, säger Ljungskiles egna hemmahopp i helgen, Lars Smit.

Han började med att tävla i storbåt men nu är nu lika fokuserad på att tävla med dessa små radiostyrda seglingsbåtar. Hans ranking är runt plats 15-20 i Sverige men trots detta ska han ge eliten en match i helgens tävling.

– Utan att säga några namn tror jag segern hamnar i antingen Stockholm eller Mariestad, men jag ska vara med och tampas, säger han.

Som i alla sporter är starten viktig men till skillnad från tävling med stora segelbåtar så finns det andra hinder som kan avgöra ett tävlingsrace.

– Allt kan hända. Det räcker med lite sjögräs på den här båten så har du tappat din placering, säger Lars Smit och fortsätter:

– Om du seglar på en blå manet så kan du få stopp på båten. Så du är aldrig säker innan du går över mållinjen.

Fredrik Almryd
fredrik.almryd@edu.ljungskile.org