Ljungskile Nyheter

Ett inbrott med en kvarts miljon konsekvenser

Senast uppdaterad september 16, 2020 av Linn Åsroth
Publicerad: september 16, 2020

Uddevalla kommuns stadshus hade inbrott på sin IT-avdelning i somras. Foto: Privat

Inbrottet på Uddevalla kommuns IT-avdelning kan komma att kosta kommunen närmare en kvarts miljon kronor. Pengar som kommer tas från verksamheten.

I slutet av juli drabbades Uddevalla kommun av ett inbrott på deras IT-avdelning. Inbrottet möjliggjordes då larmet på den byggställning som stod uppradad längst fasaden var ur funktion. Larmet gick även inne i byggnaden, men väktare trodde det bara var ett falsklarm.

Sammanlagt krossades sex rutor och utrustning för över 165 000 kronor stals. Även andra kostnader tillkommer, som städ och sanering för 2 030 kronor. IT- avdelningens arbetskostnad för inventering och flytt av arbetsplats landade på 90 arbetstimmar och blev 42 024 kronor.

— Detta påverkar ju Uddevalla kommun jättemycket, säger Kajsa Jansson, administratör på Uddevalla kommun.

Gärningsmännen är kända av polisen

Två män sitter häktade för brottet tillsammans med en rad andra brott de står åtalade för. Männen är sedan tidigare kända av polisen och stöldgods från flera stora inbrott har kopplats till männen tillsammans med DNA från platsen.

För inbrottet på IT-avdelningen kan männen behöva betala självrisken som uppgår till närmare en kvarts miljon kronor.

— Om de betalar det så är det ingen större summa för oss, det beror ju på om vi kan driva in pengarna, säger Kajsa Jansson.

Många verksamheter blir drabbade

Det är fler än bara Uddevalla kommuns egna arbetare som har haft sin utrustning förvarat på avdelningen.

— Jag hoppas man kan få tillbaka något när det är så mycket som försvinner, säger Nicklas Rudolfsson som jobbar på IT-avdelningen.

Hittills har kommunen fått tillbaka fyra olika stöldgods. Alla har inte varit brukliga och resterande 69 listade stöldgods är ännu inte återfunna.

Den ekonomiska delen kan komma att bli en belastning för kommunen.

— Vi utgår från att de betalar, men ibland tar de väldigt lång tid när det är såna här ansenliga summor, säger Bengt Adolfsson, ekonomichef på Uddevalla kommun.

Linn Åsroth
linn.asroth@edu.ljungskile.org