Ljungskile Nyheter

Utflykt med svampar och ny kunskap

Senast uppdaterad november 25, 2019 av Ellen Andersson
Publicerad: september 27, 2019

Kremla, Karl-Johan och kantarell. Det finns flera olika matsvampar i våra skogar. Men det finns också många giftsvampar. Ljungskile Nyheter tog en tur i svampskogen.

Vandringen börjar upp till samlingsstället. Bild: Elin Johansson
Vandringen börjar upp till samlingsstället. Bild: Elin Johansson

I lördags arrangerades en svamputflykt på Bredfjället i Ljungskile tillsammans med svampkonsulenten Maria Bäckman, Ljungskile jaktvårdskrets och Ljungskile Samhällsförening.

– Det har varit roligt. Vi har fått med oss bland annat smörsopp, svampsopp och trattkantarell, säger Torbjörn Fredriksson, en av besökarna.

Det blev en strålande sensommardag för svampplockarna.

Deltagarna samåkte upp till Bredfjället. När de hade parkerat och deltagarna hade kommit ut från bilarna frågade svampkonsulenten Maria Bäckman om någon behövde låna en korg eller någon papperspåse.

 – Det är bäst att plocka svamp i en papperspåse eller i en korg. Att plocka svamp i plastpåse kan öka risken för matförgiftning eftersom de kan släppa ifrån sig gifter, säger Maria Bäckman.

Sedan började vandringen upp till stugan Nya försöket där deltagarna lämna sina fikakorgar innan det var dags att utforska vad skogen hade att erbjuda. På vägen upp var det en smal stig som tidvis blev bredare. Det var stundtals lerigt men alla hade på sig skor som tålde vatten och lera. Det klafsade från skorna för varje steg man tog.

Den hittar tillbaka

– Om man har plockat en svamp som man inte vill ha kan man lägga tillbaka den i naturen så kommer den att växa tillbaka, säger Maria Bäckman. 

Deltagarna fick några timmar på sig att hitta svampar. Efter en stund kom svampplockarna tillbaka med sina korgar. I en del fanns det trattkantareller och andra hade flera olika svampsorter, både matsvampar och giftiga svampar.

Maria Bäckman samlade ihop olika sorter som de hittat och berättade vad det var för några sorter och hur man kan se om svampen är giftig eller inte. Hon visade bland annat olika matsvampar såsom kremla, Karl-Johan,trattkantarell, och giftiga svampar som vit flugsvamp.

Maria Bäckman berättar hur man känner igen en vit flugsvamp. Bild: Elin Johansson
Maria Bäckman berättar hur man känner igen en vit flugsvamp. Bild: Elin Johansson

– Efter varje träff samlar jag in alla svampar som ingen vill ha och de som är giftiga lägger jag en bra bit bort i skogen där ingen går, säger hon.

Det krävdes inga förkunskaper men många hade redan erfarenhet från tidigare utflykter. Och efter den här svamputflykten hade många ytterligare kunskaper att bära med sig i korgen.

Elin Johansson
Elin.jl18@edu.ljungskile.org

Lämna ett svar