Ljungskile Nyheter

Uddevallakvinna aktuell i Epstein-utredning

Senast uppdaterad september 29, 2020 av Linn Åsroth
Publicerad: september 18, 2020

Rättsväsendet vill bland annat ha information om vittnesmål om brott som ska ha ägt rum på Epsteins privata ö i Karibien. Foto: Vilja Ågren.

Uddevallabördiga Eva Andersson Dubin kan ha en avgörande roll i de pågående utredningarna av den avlidne och tidigare sexdömde Jeffery Epsteins brott, skriver Dagens Nyheter. Nu krävs hon på information på hela 19 punkter av statsåklagaren på Amerikanska Jungfruöarna.

1980 års Fröken Sverige – Eva Andersson Dubin, som ursprungligen kommer från Uddevalla, är inte misstänkt för något brott.

Men hon och hennes make, fondmiljardären Glenn Dubin, är några av flera som är ombedda att lämna information till statsåklagaren på de Amerikanska Jungfruöarna. Deras information kan ha en avgörande roll i de pågående utredningarna av Epsteins brott.

Nära vänner i 40 år

Anledningen till att Eva Andersson Dubin är intressant i utredningen av Jeffery Epsteins brottslighet – är att hon under omkring 40 år hade en nära relation till den sexdömde och avlidne finansprofilen, rapporterar Dagens Nyheter.

Hennes make var nära vän till Jeffery Epstein och hon var själv tidigare tillsammans med Epstein under flera år innan hon gifte sig och bildade familj.

Begär svar på 19 punkter

Några av de 19 punkter som rättsväsendet på Amerikanska Jungfruöarna vill ha information om handlar om en specifik händelse.

Dagens Nyheter skriver bland annat att enligt paret Dubins kock, som vid tiden för händelsen arbetade i deras hushåll – ska Jeffery Epstein tillsammans med en ung svensk flicka varit på middag hemma hos paret Dubin.

Kock vittnar om flickas berättelse

Enligt kocken ska flickan under kvällen ha berättat om krav på sexuella handlingar av Epstein som ska ha ägt rum på hans privata ö i Karibien. Hon ska även ha blivit hotad till tystnad.

Flickan ska sedan ha börjat arbeta som barnflicka hos familjen Dubin. Sommaren efter, enligt kocken, ska hon sedan ha flugits hem till Sverige i paret Dubins plan.

Förnekar alla anklagelser

Paret Dubin representeras av en PR-byrå i New York och bemöter Dagens Nyheters frågor kopplade till de 19 kraven från statsåklagaren med ett uttalande:

”Paret Dubin blev förskräckta av och var fullständigt omedvetna om Jeffrey Epsteins fruktansvärda beteende. De har aldrig anställt en 15 år gammal svensk flicka och inte heller transporterat en sådan person till Sverige. Paret Dubin förnekar kategoriskt alla anklagelser och har bevis som styrker detta.”

Makarna Dubin har en månad på sig att överlämna information och dokumentation till åklagaren.

Ta del av DN’s artikel här.

Nenne Hagman
nenne.hagman@edu.ljungskile.org