Ljungskile Nyheter logo

Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

Tusentals utan papperstidning: “Känns tomt och konstigt” 

Senast uppdaterad oktober 12, 2023 av Felizia Wahl
Publicerad: oktober 12, 2023

Ljungskileparet Ragnar Ängeby och Elisabeth Ängeby Hesslefors får inte längre någon papperstidning. Foto: Privat 

Den första oktober slutade drygt 10 000 prenumeranter att få papperstidningen i brevlådan. Det handlar framförallt om adresser på landsbygden i Västsverige. 

Ljungskileparet Elisabeth Ängeby Hesslefors och Ragnar Ängeby är några av de som drabbats. Tidigare fick paret hem tidningen sex dagar i veckan, nu får de den inte alls. 

Förändringen berör en rad kommuner från södra Halland till Bohuslän. Anledningen är att adresserna ligger för långt från andra prenumeranter för att vara lönsamma. Det har Stampen Media och distributionsbolaget VTD beslutat. 

– Vi behöver säkerställa att vi inte åker flera kilometer till en brevlåda med bara en tidning, för då blir distributionen alldeles för kostsam, säger Annika Nyberg, vd på VTD, till SVT Nyheter. 

Ljungskileparet Elisabeth Ängeby Hesslefors och Ragnar Ängeby är några av dem som drabbats av förändringen. Sedan flytten från Onsala för sju år sedan har paret prenumererat på Bohusläningen. Sex dagar i veckan har tidningen levererats. Nu kommer den inte alls.

– Det är väldigt tråkigt. Det känns både tomt och konstigt att inte få sin tidning. Bohusläningen har varit viktig för oss, särskilt eftersom vi inte bott här så länge, säger Elisabeth Ängeby Hesslefors. 

Elisabeth uttrycker att hon ser många fördelar med det digitala och att hon inte har några problem med att få fram tidningen på nätet. Trots det poängterar hon att paret saknar papperstidningen och att det enligt henne är en stor skillnad. 

– Jag tycker det finns jättemånga fördelar med det digitala, men man får inte samma överblick som i en papperstidning. Att sitta och bläddra i en papperstidning är en helt annan känsla. Nu sitter vi istället och läser i gamla tidningar, säger hon. 

För Ragnar Ängeby är det en jobbigare omställning. Han har Parkinson sjukdom och har därmed svårare att använda sig av skärm. Han uttrycker att han snabbt blir hjärntrött. 

– Om man inte orkar eller kan läsa e-tidningen så blir det en demokratiproblematik, då är man inte med i samhället på samma sätt, säger paret Ängeby Hesslefors till Ljungskile Nyheter.

Emma Edling
LN@Ljungskile.org