Ljungskile Nyheter

Sticktrenden och vikten av en meningsfull fritid

Senast uppdaterad mars 9, 2021 av Nenne Hagman
Publicerad: februari 19, 2021

Hur viktiga är egentligen dina intressen för dig i dessa pandemitider? Från vänster: Jessica Larsson, Madeleine Tjärnlund-Örn, Birgitta Skoglycke, Carinas vita hund inne på Grunnebo garn, Henny Johansson, Joakim Ekbrand och Marita Johansson. Foto: Nenne Hagman.

Stickning, virkning, pussel och sporten padel är bara några aktiviteter som fått ett rejält uppsving under pandemin. I veckans program av Tema Eftermiddag pratar vi om vikten av en meningsfull fritid, gemenskap, ensamhet och varför stickning är så roligt.

Många möter nya vänner genom aktiviteter på fritiden och har under pandemin fått hitta nya saker att sysselsätta sig med. Och för några är en fritidsaktivitet, som exempelvis virkning, inte bara ett intresse man pysslar med för att det är roligt.

– För mig är min virkning lika viktigt som att äta eller duscha. Nu är det något jag inte kan vara utan, säger Henny Johansson som är studerande.

Intresset väcktes i samband med att hon vid ett tillfälle i livet mådde väldigt dåligt. Virkningen är avstressande för henne, menar hon.

Enligt psykoterapeut Birgitta Skoglycke, med mottagning i Uddevalla, spelar vår fritid en viktig roll för hur vi mår. Foto: Nenne Hagman.

Det finns de som gör för lite på sin fritid och även de som gör för mycket. Man måste inte prova allt som finns att göra, men det är oftast bra att vara aktiv, menar psykoterapeuten Birgitta Skoglycke.

– Fritiden är jätteviktig för att man ska må bra. Trenden går mot att man håller ihop och gör mer saker tillsammans – oavsett familjekonstellation. Och man kan faktiskt hitta nya vänner även om det är pandemi, säger hon.

Grannar och väninnor. Jessica Larsson och Madeleine Tjärnlund-Örn i Ljungskile ”fann” sin vänskap under pandemin. Foto: Nenne Hagman.
Marita Johanssons inramade favoritmotiv bland sina pussel. Foto: Privat.


Tack till alla medverkande i programmet
Butiksägare Anna Kennetsdotter och ”stickaren” Carina vid Grunnebo garn, virkande Henny Johansson, vännerna och grannarna Madeleine Tjärnlund-Örn och Jessica Larsson, Marita Johansson som både stickar och pusslar, butiksägare Joakim Ekbrand på Hallmans bokhandel, psykoterapeut Birgitta Skoglycke och reporter Karl Trogens.

Reporter Nenne Hagman
nenne.hagman@edu.ljungskile.org