Ljungskile Nyheter

Stationshuset rustas upp – kan bli tandläkarpraktik

Senast uppdaterad september 11, 2020 av Gabriella Silfverhielm Gren
Publicerad: september 11, 2020

Stationshuset i Ljungskile genomgår just nu en omfattande renovering. Foto: Gabriella Silfverhielm Gren

Tidigare i år fick stationshuset i centrala Ljungskile en ny ägare. Planen är att skapa en modern anpassning av en gammal byggnad och därför renoveras stationen nu grundligt.
– Det här är en kåk som förtjänar att vara kvar, säger den nye ägaren Rolf Greven. 


Det är helt och hållet upp till ägaren Rolf Greven vad det blir av det gamla stationshuset. Förslagen har varit många, till exempel pizzeria eller nattklubb, men ägarens ambition är att inom de närmaste åren kunna starta upp en tandläkarmottagning i lokalerna.

– Som tandläkare är jag ivrig över att komma in i lokalerna, men de måste renoveras i rätt ordning, säger Rolf Greven som i nuläget har sin tandläkarpraktik i Lilla Edet, men som hoppas kunna bygga upp en ny verksamhet i Ljungskile där han bor.

Mycket behöver bytas ut

Det görs just nu en grundlig renovering av stationshuset i Ljungskile där samtliga rör i hela byggnaden byts ut – allt från handfat, toaletter och kranar.

– Vi försöker skapa någon slags dränering då det inte tycks ha funnits någon överhuvudtaget tidigare, säger fastighetsägaren Rolf Greven.

Under en längre tid har byggnaden haft problem med sättningen och med fukt i källaren.

Det som invändigt varit i dåligt skick, såsom gammal el, har tagits bort. Innerväggar, mellanväggar och tak har rivits ned och golv har fått brytas upp. Byggnaden har till exempel inte varit isolerad på ett modernt hållbart sätt tidigare så nu har bergvärme installerats. Även golvvärme kommer att läggas in. 

– Det kommer så klart att ta tid, men nu finns det ingen återvändo, säger fastighetsägaren.

Byggnadens karaktär bevaras

Stationshuset har ett perfekt läge med bra kommunikationer, anser Rolf Greven som hyser stort intresse för den kulturhistoriska byggnaden som tidigare bland annat fungerat som tågstation, kontor och sportaffär.

– När det här dök upp kunde jag i alla fall inte skylla på att läget var dåligt, säger han.

Ägaren påpekar att det är en betydelsefull byggnad och säger att han känner sig skyldig att rusta upp det numera q-märkta stationshuset, vilket innebär att fastighetens utseende och karaktär inte får förvanskas eller förändras. Han strävar efter att bevara det ursprungliga utseendet, men insidan kommer att moderniseras.

Renovering av stationshusets utsida väntas bli klar våren 2021. Därefter tänker man fokusera på innanmätet.

I framtiden planeras det att bli tandvård på undervåningen och det kommer eventuellt kunna erbjudas kontorsplatser och hyreslägenheter på övervåningen, men exakt när går inte att säga just nu.

Gabriella Silfverhielm Gren
gabriella.silfverhielm.gren@edu.ljungskile.org