Ljungskile Nyheter

Stammisarna på Bokmässan: ”Är igång hela tiden”

Senast uppdaterad september 22, 2022 av Moah Gustafsson
Publicerad: september 22, 2022

Inga Myrhberg till vänster och Lisa Åström är flitiga besökare på Bokmässan. Foto: Gabriel Ohlsson

Åldern är bara en siffra. Den devisen lever Lisa Åström och Inga Myrhberg upp till. Under Bokmässan är det full rulle för duon som lärde känna varandra i Bollnäs.

Under torsdagsmorgonen öppnades portarna till den 38:e upplagan av Bokmässan i Göteborg. Köerna var långa innan människorna släpptes in. Två av besökarna som välkomnades var Lisa Åström, 85, och Inga Myhrberg, 83.

– Jag skulle tippa att detta är 25:e gången, säger Lisa Åström. Jag har alltid varit intresserad av att läsa litteratur. Jag läser i stort sett allt, men gärna historiska romaner eller biografier. Klassiskt också naturligtvis.

Duon sitter och pustar ut vid ett bord. De har precis lyssnat på den ukrainska författaren och litteraturhistorikern Oksana Zabuzjko från Kiev. 

– Det var väldigt intressant, samtidigt kan man säga så här: det är lite svårt, deras engelska är inte sån att man inte förstår den men man får vara fokuserad för att uppfatta vad dem säger Lisa Åström och fortsätter:

– Samvaron gör att vi kan diskutera litteraturen. Det blir mer och mer samhällsdebatt här på mässan. Det är mycket inslag av inrikes- och utrikespolitik, det är vi också intresserade utav båda två. 

De har varit med förr och vet hur de ska ta sig igenom fyra dagars mässa. Någon lugn och ro blir det inte. 

– Vi går på något hela tiden och tar en kort paus för fika och lunch. Men vi är igång hela tiden. Det är inget märkligt för oss, säger Lisa Åström

– När man har guldkortet får man gå in i loungen. Det är lite avskilt, man får sitta ner och får kaffe, sen har vi smörgåsar med oss. Det är lite lugn och ro, fyller Inga Myhrberg i. 

Bor ni i Göteborg? 

– Jag gör det, säger Lisa Åström. 

– Jag bor i Bollnäs. Lisa har bott i Bollnäs också, det är därför vi känner varandra, säger Inga Myhrberg. 

Hur länge har ni känt varandra?

Femton…, säger Lisa

– Nej, nej, nej, avbryter Inga. Åtminstone sedan 2000.

De bägge lärde känna varandra när Inga gick en litteraturkurs och Lisa var lärare där. De har en liknande uppväxt från Norrlands inland förklarar de. Utöver Bokmässan ska teatern besökas på fredagkväll. Dessutom ska Inga passa på att träffa sitt barnbarn som började studera på Balettakademien i Göteborg.

2020 var mässan inställd och i fjol genomfördes mässan i hybridform.

– Vi var faktiskt här förra året, på hybridmässan. Vi klarar oss inte utan, det är en höjdpunkt på året, säger Lisa Åström. 

Gabriel Ohlsson
gabriel.ohlsson@edu.ljungskile.org