Ljungskile Nyheter

Slut på nyårsfyrverkerier

Senast uppdaterad september 9, 2020 av Eloise Davidsson
Publicerad: september 9, 2020

Inga mer fyrverkerier på nyår, iallafall inte i år. Foto: Gabriella Silfverhielm Gren

Under flera år har Uddevalla kommun försökt att hitta en lösning till nyårsfyrverkerierna som varje år skapar debatt bland invånarna.
Nu tar Destination Uddevalla över uppdraget via ett sponsringsavtal
och slopar fyrverkerierna för i år.

Uddevalla kommun vill avveckla fyrverkerierna på nyår för gott, dels för de många klagomål som varje år kommer in, dels för att de vill föregå med gott exempel. Sedan är det en kostnad som den stora besparingen i kommunen inte kan tillhandahålla.

Förslaget har varit på tapeten länge, men det är först nu som Anna Svensson, Avdelningschef för Kultur och Bibliotek på Uddevalla kommun, bland andra har fått medhåll.

Ljuslasershow ersätter fyrverkerierna

Istället för fyrverkerier kommer Destination Uddevalla, via ett sponsringsavtal, hålla i en ljuslasershow med musik, ljud och dans.

— Det är tänkt att bli precis lika festligt, sprakande och gnistrande som innan, säger Roger Salomonsson, verksamhetsledare på Destination Uddevalla.

Roger Salomonsson säger att ljuslasershowen kommer vara ett mycket bättre alternativ och tillgodose de klagomål kommunen har fått in. Showen kommer inte att bidra med samma ljudvolym och inte heller samma miljöpåverkan, menar han.

Det är dock oklart huruvida showen kan fortlöpa på det sätt som planeras utifrån den pågående pandemin. Gällande framtiden sträcker sig sponsringsavtalet året ut, men förhoppningarna är att samarbetet kommer fortsätta.

Linn Åsroth
linn.asroth@edu.ljungskile.org