Ljungskile Nyheter

Skräpiga stränder ett växande problem i Bohuslän

Senast uppdaterad september 23, 2021 av Martin Fredriksson
Publicerad: september 23, 2021

Ett exempel på problemen med skräp på stränderna. Foto: Martin Fredriksson

Bohuslän har stora problem med skräp som dagligen flyter iland på olika stränder längs kusten. Det finns dock organisationer som jobbar för att minska problemen. En av dessa är den ideella organisationen Strandstädarna.

I Strandstädarna är Christina Grimpe ledamot och en av de som tillsammans med ett 50-tal andra personer kämpar för att hålla stränderna längs kusten renare. Hon tycker problemen med skräp är väldigt tråkiga och riskerar att förstöra den vackra natur som fortfarande finns. Att mycket av skräpet just fastnar i Bohuslän har hon en teori om. 

– Klipporna längs västkusten är en av anledningarna till att skräpet fastnar just här och inte fortsätter vidare någon annanstans, säger Christina Grimpe.

På bilden syns de två eldsjälarna Christina Grimpe och Östen Nihlén från organisationen Strandstädarna som årligen plockar upp mängder av skräp. Foto: Martin Fredriksson

Problem för det marina livet

Förutom att det ser tråkigt ut med allt skräp riskerar till exempel havet och dess marina liv att ta skada. Christina berättar om fåglar vars mage innehållit uppemot 80 procent plast eftersom fåglar äter det de får syn på. Just plast flyter bra och hamnar därför på fåglarnas meny när det ligger  på ytan. Plast i alla dess former men framförallt petflaskor är något som är väldigt vanligt.

– Går jag någonstans där det finns lite gräs så krasar det direkt och så lutar man sig ner och tar upp en petflaska och sedan ett halvt steg senare hör man att det krasar igen. Så petflaskor ser vi väldigt mycket av, säger hon.

Upplysning en del av lösningen

För att få till en förbättring av läget är Christina Grimpe tydlig med vad hon tror behövs.

– Jag tror det behövs upplysning, upplysning, upplysning för att minska problemen. Skräpet får överhuvudtaget inte hamna i havet eller naturen. Det måste vi bli bättre på, säger Christina Grimpe. 

Mycket av det skräp som Strandstädarna samlar ihop bränns och skapar på så sätt värme men det finns också andra projekt där plast från havet återvinns och används för att till exempel bygga optimistjollar åt barn. Detta är initiativ som Christina Grimpe uppskattar. Hon berättar också hur det som varit allra flitigast på att plocka skräp hos Strandstädarna belönades med en klocka av återvunnen plast under 10-års jubileumet. 

Martin Fredriksson
martin.fredriksson@edu.ljungskile.org