Ljungskile Nyheter

Skolval på Linnéaskolan – högt intresse

Senast uppdaterad september 9, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 9, 2022

Alex Gerle
Alex Gerle, en av de ansvariga lärarna på Linnéaskolan. Foto: Max Lejon Konnman 

Medans landets myndiga medborgare går till val, går också Sveriges gymnasie och högstadieelever till val. I tisdags var det det Linnéaskolan i Ljungskiles tur att rösta. 
– Nästa val är det deras tur, säger Alex Gerle lärare på Linnéaskolan. 

Högstadie och gymnasieelever har parallellt med valet till kommun, region och riksdag också fått chansen att rösta på det parti som de tycker om. Det eleverna röstar på påverkar inte det riktiga valresultatet men skolvalet är viktigt av många anledningar. På Linnéaskolan i Ljungskile är Alex Gerle, SO- lärare, en av de ansvariga. Han berättar varför skolvalet är viktigt. 

–  Det är en övning och träning för den framtida medborgaren. Demokratin ska man inte ta för givet, man ska också hålla den vid liv. Är man osäker ska man rösta blankt, istället för att inte lägga någon röst alls, säger Alex Gerle. 

Det har också varit skolval på de andra skolorna i Uddevalla kommun. Under fredagen gick även Ljungskile Folkhögskolas deltagare och röstade i skolvalet. 

Inför skolvalet har eleverna på Linnéaskolan dels fått lära sig hur skolvalet fungerar, men också hur det riktiga valet fungerar och är uppbyggt. Eleverna har också fått lära sig om ideologierna och vilka partier som hör till vilken ideologi. Intresset har varit högt. Alex Gerle tror att intresset varit högt då många elever på skolan kommer att få rösta på riktigt i nästa val. 

– Lite spännande hur det går till.  Nästa val är det deras tur liksom. Det är mycket frågor hur det fungerar, vad är en giltig röst och sånt liksom, säger Alex Gerle. 

Skolval 2018 Linnéaskolan
Så här röstade Linnéaskolan i skolvalet 2018. Källa Myndigheten för ungdomsfrågor och civilsamhällesfrågor. 
Skolval 2018 Riket
Så här röstade Riket i skolvalet 2018. Källa: Myndigheten för ungdomsfrågor och civilsamhällesfrågor. 

På måndag den 12 september kommer får vi se hur landets skolungdomar har röstat i skolvalet. Ljungskile Nyheter kommer att bevaka valvakan som Myndigheten för ungdomsfrågor och civilsamhällesfrågor arrangerar online. 

Linnéaskolan
I tisdags röstade eleverna på Linnéaskolan i skolvalet. Foto: Max Lejon Konnman

Max Lejon Konnman
max.lejon.konnman@edu.ljungskile.org