Ljungskile Nyheter

Så minns Uddevallapolitikern Anna Lindh

Senast uppdaterad september 12, 2023 av Alva Nilsson
Publicerad: september 11, 2023

Anna Lindh avled den 11 september 2002, ett datum Louise Åsenfors minns med fasa. Foto: Regeringskansliet / Uddevalla kommun

Den 11 september återkommer i historien som ett datum präglat av sorg. I år markerar datumet 20 år sedan före detta utrikesminister Anna Lindh avled efter knivattacken på NK i centrala Stockholm. 
-Det är en dag som känns i magen, säger Uddevallapolitikern Louise Åsenfors.

Med ett stort engagemang i frågor om internationella samarbets- och solidaritetsfrågor samt miljöfrågor var Anna Lindh en av de främsta politikerna inom Socialdemokraterna. Hon ansågs även vara en av kandidaterna att kunna efterträda Göran Persson som partiledare.

–Jag hann bara träffa Anna Lindh vid några tillfällen men hon var en otroligt stark kvinna. En bra kvinnlig förebild som i det patriarkala systemet alltid var en ledare och alltid var sig själv, säger Louise Åsenfors (S) ersättare Västra Götalandsregionen.

Mordet lämnade ett tomrum efter sig

Men Anna Lindhs liv fick ett abrupt avslut när hon den 10 september 2002 attackerades i en butik på varuhuset NK i Stockholm. Hon blev allvarligt knivskuren på flera ställen och fördes snabbt till sjukhus men avled morgonen därpå till följd av sina skador. På en presskonferens gav dåvarande statsminister Göran Persson beskedet om Anna Lindhs bortgång.

–Stort sett alla minns exakt var de befann sig när beskedet kom, jag själv minns det med fasa. Jag jobbade vid tillfället på öppna förskolan i Dalaberg. Vi hade haft radion på hela morgonen och när Göran Persson meddelade att Anna Lindh hade avlidit blev jag väldigt upprörd och började gråta, säger Louise Åsenfors och fortsätter; 

–En mamma som kom in på förskolan såg mina tårar. Hon frågade om varför jag var ledsen varpå jag berättade att vår utrikesminister hade blivit mördad, säger Louise Åsenfors.

Sedan mordet är det flera säkerhetsaspekter som har skärpts enligt Åsenfors. 

–Idag finns det fler restriktioner och ett större säkerhetstänk. Vi är mer medvetna om utsattheten som finns som offentlig person, även här i Sverige. Ingen är fri från riskerna som finns, säger hon.

Under dagen som markerar 20 år sedan mordet hålls flera minnesstunder runt om i landet för att hedra minnet av Anna Lindh. 

Alva Nilsson
alva.nilsson@edu.ljungskile.org