Ljungskile Nyheter

Så funkar biljetterna till årets Bokmässa

Senast uppdaterad september 23, 2021 av Sanna Brobjer
Publicerad: september 23, 2021

Bokmässans kommunikationschef Maria Rogstad Norberg är nöjd med årets hybridmässa. Foto: Pressbild

På torsdagen drog årets Bok- och biblioteksmässa igång i Göteborg – och på nätet. På grund av coronapandemin är årets mässa nämligen en så kallad ”hybridmässa”.
– Det är verkligen ett speciellt läge. Vi försöker navigera i detta, och göra nånting bra i en knepig situation, säger Maria Rogstad Norberg, Bokmässans kommunikationschef.

I 35 år var Bokmässan ett helt och hållet fysiskt evenemang, men förra året var den i pandemins tecken helt digital. Och i år blir det alltså en ”hybridmässa”. Det innebär att ett antal besökare släpps in i Svenska mässans lokaler i Gothia Towers, samtidigt som mässans program även går att följa digitalt.

Förra året tog arrangörerna på kort varsel fram streamingtjänsten Bokmässan Play, som gör comeback i år. Till skillnad från i fjol måste man köpa biljett – antingen en så kallad Play-biljett eller en Studiobiljett – för att kunna titta på programpunkterna online. Enligt Maria Rogstad Norberg finns det inte längre någon möjlighet att tillgängliggöra programmet utan kostnad.

– Det är ett kvalitativt innehåll som vi har på Bokmässan Play, och att vi kunde ha det gratis förra året var på grund av samarbete med flera stora mediehus. Då var det ju ett krisläge, och något som vi tog till istället för att behöva ställa in helt. Och när vi fick väldigt positiv respons från både förlag, författare och tittare så valde vi att vidareutveckla det. Bokmässan Play är här för att stanna.

Den som köper en Play-biljett kan titta på Bokmässan Play från och med torsdag 23 september fram till årets slut, 31 december. Man kan också köpa en Play-biljett när som helst under den perioden.

Om man istället vill uppleva Bokmässan på plats kan man köpa en så kallad Studiobiljett. Då släpps man in på mässgolvet, som i år inte är ett myller av människor och montrar, utan istället utgörs av stora luftiga tv-studior med sittplatser.

– De flesta aktiviteter på mässgolvet sker sittande, för att vi vill reglera flödet på grund av pandemin, säger Maria Rogstad Norberg.

De fysiska besökarna kan köpa böcker i tre bokhandlar som byggts upp inne på mässgolvet. Den digitalt shoppingsugna kan för sin del dels handla i anslutning till Bokmässan Plays sändningar, dels via den nya marknadsplatsen Bokmässan Deals.

– Där har vi tagit känslan från mässgolvet med ”mässklipp”, extraerbjudanden från de olika utställarna, säger Maria Rogstad Norberg.

I både Play-biljetten och studiobiljetten ingår en entrébiljett till nästa års Bokmässa, som Maria Rogstad Norberg hoppas ska bli mer som vanligt, med 20 000 besökare per dag istället för årets 500 och 2000 besökare.

– Vi ser jättemycket fram emot att få bjuda in besökare till Bokmässan så som många känner den, med det myllrande mässgolvet.

Samtidigt är hon är även väldigt nöjd med årets hybridmässa.

– Det är ett fantastiskt program! Det är otroligt många programpunkter, nästan 600. Hösten är räddad! Man kan sitta inne och titta på Bokmässan Play genom allt regn och rusk, och behöver inte vara rädd för att missa något.

Sanna Brobjer
sanna.brobjer@edu.ljungskile.org