Rosa kampen mot bröstcancer
Senast uppdaterad oktober 9, 2023 av Felicia Gustavsson
Publicerad: oktober 9, 2023
Bröstcancer står för 26 procent av all kvinnlig cancer. Foto: Felicia Gustavsson
Oktober är inte bara Sveriges längsta månad, utan det är även den rosa månaden. Varje år drabbas omkring 8000 kvinnor av bröstcancer, vilket gör det till den vanligaste cancersjukdomen hos kvinnor, enligt Bröstcancerförbundet.
Rosa bandet kom till Sverige redan år 1994 och då såldes det så kallade originalbandet. Men år 2006 skapade Cancerfonden ett egendesignat armband, och i år firar de att 20 profiler hittills har varit med och skapat ett nytt armband. Varje år har bandet en ny design och på årets band står det “Tillsammans mot cancer”. Sammanlagt är det 20 olika handstilar då det är 20 designers som fått skriva den meningen, och det gör varje band unikt.
Den dödligaste cancern är lungcancer, men efter det kommer bröstcancer. Per år drabbas runt 8000 kvinnor, vilket betyder att det varje dag insjuknar drygt 20 personer. De senaste 50 åren har insjuknandet ökat kraftigt, bland annat på grund av att människor lever längre. Men det är fler som överlever idag, och det beror på att forskningen gjort framsteg. Bandet i år kostar 100 kronor, och armbandet kostar 50 kronor och de pengar går till bröstcancerforskningen.
Idag lever över 85 procent av alla kvinnor 10 år efter bröstcancerdiagnos. En anledning är att alla kvinnor i Sverige erbjuds mammografi, mellan åldrarna 40 och 74 år. Då undersöks brösten vilket gör att tumören upptäcks tidigt och förstadier kan upptäckas. Omkring 70 procent av alla som har bröstcancerfall upptäcks vid mammografi.
De senaste 20 åren har Rosa Bandet kampanjerna samlat in drygt en miljard kronor. Det har lett till att dödligheten hos kvinnor som är över 30 år har minskat med 19 procent från 2006 till 2020, och att nio av tio överlever bröstcancer, enligt Canderfonden.
Felicia Gustavsson
felicia.gustavsson@edu.ljungskile.org