Ljungskile Nyheter

Prisregn när Nobelvinnare utses i veckan

Senast uppdaterad oktober 4, 2023 av Lars-Gunnar Övermyr
Publicerad: oktober 3, 2023

En intensiv vecka väntar när Nobelpriset ska utses. Foto: Clément Morin / Alva Nilsson

Denna vecka presenteras årets Nobelpristagare. Priset i fysiologi eller medicin har redan meddelats. Vem som kommer få litteraturpriset är alltid en fråga som väcker mycket spekulationer.

I måndags presenterades årets första Nobelpris i fysiologi eller medicin. Katalin Karikó och Drew Weissman får priset för sina upptäckter som gjorde att man snabbt kunde utveckla effektiva vacciner mot covid-19. Katalin Karikó är född i Ungern och har forskat i Pennsylvania tillsammans med amerikanen Drew Weissman.

På tisdagen fick vi reda på vinnarna av fysikpriset. Anne L’Huillier, som är professor vid Lunds universitet, delar priset med Pierre Agostini och Ferenc Krausz för deras forskning om attosekunder. Deras upptäckter gör att man bland annat kan studera elektroner på ett enklare sätt. En attosekund är lika liten i förhållande till en vanlig sekund som en sekund är till universums ålder.

Torsdagen den 5 oktober ska återigen årets Nobelpristagare i litteratur presenteras av Svenska Akademien. Enligt Betsson är några av årets främsta toppkandidater Can Xue, följt av Jon Fosse och Gerald Murnane. Deng Xiaohua går under pseudonymen Can Xue och är en kinesisk författare som debuterade 1985 med sin novellsamling, och år 1988 kom hon ut med sin första roman. Hennes texter anses ha en abstrakt och surrealistisk ton.

Jon Fosse är den norske mångsysslaren som skrivit både prosa, poesi och essäer, men är mest internationellt erkänd för sin dramatik. Fosses texter präglas av poetisk minimalism, vilka anses ha påverkat norsk litteratur i en postmodernistisk riktning.

Den australiska författaren Gerald Murnane är med sina romaner en av de mest uppmärksammade australiska författarna i sin generation, och hans texter berör bland annat förhållandet mellan verklighet och fiktion.

En fullspäckad vecka väntar, med utdelning av Nobelpriset i kemi på onsdag och fredspriset på fredag. Måndagen den 9 oktober delas även pris ut i ekonomi till Alfred Nobels minne.

Linnéa Angrell
Isabella Hansson

LN@ljungskile.org