Ljungskile Nyheter

Postkodlotteriets försäljare lurar Ljungskileborna

Senast uppdaterad september 18, 2023 av Lia Örnborn
Publicerad: september 14, 2023

Under veckan har Postkodlotteriets försäljare knackat dörr och lurat Ljungskileborna. Foto: Postkodlotteriet

En fejkad specialdragning av Postkodlotteriet.

Försäljare, inhyrda av Postkodlotteriet, cirkulerade i Ljungskileområdet i veckan. Med ett tvivelaktigt arbetssätt försökte sälja lotter till en fejkad specialdragning.

– Det är nästan så att jag skulle vilja ge Postkodlotteriet en riktigt reprimand, säger Esko Olsson som köpt en lott.

Postkodlotteriets inhyrda försäljare har under veckan spridit felaktiga uppgifter i orten. I sina försäljningsknep har de påstått att det är en specialdragning där Ljungskile postnummer har en större chans att vinna i oktober. Under veckan har de vandrat runt med giltig legitimation enligt olika källor och sagt att man verkligen inte ska missa den här chansen.

Ljungskilebon Kerstin Hedlund var en av de som fick besök av försäljarna under veckan:

– De visade kort på en person jag känner här och berättade om en annan nära vän som köpt lotter. Då tänkte jag att det borde vara helt okej, säger hon.

När Ljungskile Nyheter ringer till företaget berättar de att det inte alls är någon större chans till vinst än i något annat område i landet.

– Vi vet aldrig vart våra vinster landar i framtiden. Det är slumpen som avgör. Det är ingenting som våra försäljare ska göra. Absolut inte, och vi kan inte lova vart vinsten hamnar, det här kommer vi ta vidare, säger Postkodlotteriets kundtjänst.

Esko Olsson. Foto: Privat

Grannar som marknadsföring – utan godkännande

Det tvivelaktiga tillvägagångssättet som användes av de två försäljarna var att de bland annat visade bild på en person som köpt lotter och nämnt en, för Ljungskileborna bekant person.

Esko Olsson nämndes bland annat vid namn:

– Det är helt bedrövligt, jag hade inte ens berättat för mina barn att jag köpt en lott. Jag visste inte att de gick runt och sa mitt namn. De pekade på ett hus och pratade om en granne till mig som tidigare vunnit.

Esko Olsson och hans fru har haft lotter till Postkodlotteriet i över ett decennium, men nu funderar han på om han ska säga upp prenumerationen.

– Jag tänker aldrig köpa en lott igen. Jag blir så besviken. Det finns de som har dåligt med pengar och då lovar i stort sett försäljarna guld och gröna skogar. Då kanske de tar sina sista sparpengar om de tror att man har stor chans att vinna.

Hör Roger Magnergård, presschef på Postkodlotteriet, kring specialdragningen och säljknepen som använts.

Lia Örnborn
lia.ornborn@edu.ljungskile.org