Ljungskile Nyheter logo

Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

Polariserade åsikter inför kyrkovalet

Senast uppdaterad september 19, 2021 av Hjalmar Östberg
Publicerad: september 17, 2021

Hemgården i Ljungskile är en av de lokaler där Ljungskileborna kan rösta under kyrkovalet. Foto: Hjalmar Östberg
Lyssna här på vad nomineringsgruppernas representanter har att säga.

Hör partipolitik hemma i kyrkan? Ska präster få säga nej till att viga homosexuella? Inför kyrkovalet på söndag har Ljungskile Nyheter tagit tempen på de tre olika nomineringsgrupperna, Öppen kyrka, Frimodig kyrka och Socialdemokraterna. Åsikterna går isär i Ljungskile.

Kicki Mattsson står på listan för Social­demokraternas nomineringsgrupp. Utöver hennes kyrkliga engagemang arbetar hon som administrativ koordinator på Studieförbundet Vuxenskolan i Uddevalla.

–  Jag har varit med i Social­demokraternas nomineringsgrupp sedan 1990-talet och arbetat med kyrkofrågor. Men det är första gången jag står med på lokal nivå i Ljungs­kile. 

Tillbaka efter fyra år

Förra valet fick Socialdemokraterna inte ihop någon lista, men Kicki Mattsson tror att det har varit nyttigt. 

– Vi har sopat undan och kunnat lägga upp en ny strategi. I år är vi fyra stycken på listan, säger hon.

Sensommarvärmen hänger i och omfamnar Uddevalla. På andra våningen i Studieförbundets lokaler arbetar Kicki Mattsson med arkivering. I ett beigt möblerat konferensrum hämtar hon andan och fuktar strupen med bubbelvatten. 

Kicki Mattsson kandiderar för Socialdemokraterna. I förra kyrkovalet ställde inte S upp, men hon tycker att det har varit nyttigt då de har kunnat lägga upp en ny strategi. Foto: Love Schiller

– Vi vill att alla ska känna sig välkomna när de kommer till kyrkan, det ska vara en inkluderande folkkyrka där vi är en god arbetsgivare med en bra arbetsrätt.

Hon talar rappt och för samtalet vidare på partiets ståndpunkter:

– Det är väldigt viktigt att det inte ska finnas någon diskriminering när det gäller vilket kön man har eller vilken läggning man har utan alla ska vara välkomna. Vi är för samkönad vigsel. 

Att alla ska vara välkomna är Kicki Mattsson och Socialdemokraternas käpphäst när det kommer till kyrkliga bestyr. 

– Även om folk inte går till kyrkan varje söndag och inte går på saker så ska de veta att de alltid kan gå dit oavsett. Det ska inte spela någon roll hur långt man har kommit i tron.

Bråk mellan grupper

I dagsläget tror Kicki Mattsson att den största utmaningen för kyrkan ligger i bråken mellan nomineringsgrupperna, osämjan mellan de politiskt obundna och de bundna. Först och främst riktar hon tankarna till en nationell nivå, men kommer kort därefter in på den lokala nivån i Ljungs­kile. 

– Bråken mellan­­ ­nomineringsgrupperna gagnar inte kyrkan, vi vet att vi har olika syn sinsemellan men jag tycker att det är viktigt att följa de beslut Kyrko­mötet har tagit. Vi har alltid samarbetat med Öppen kyrka på stiftsnivå och jag ser fram emot ett samarbete på lokal nivå.

När samtalet förs in på ett potentiellt samarbete med Frimodig kyrka blir svaren genast mer reserverade.

–  Att prata med Lars-Magnus Olovsson på Frimodig kyrka kan vara trevligt men vi kommer inte stå på samma linje. Jag får säga som han sa i förra veckans valdebatt i Ljungskile: “Det finns inget positivt med S”. Så jag får väl säga detsamma, säger Kicki Mattsson, Socialdemokraternas nominerings­grupp.

Lars-Magnus Olovsson är ordförande för Frimodig kyrka. Han fördes in i kyrkan och politiken genom sin pappa, som när han levde, arbetade som bonde och politiker inom kyrkliga frågor. Än idag bor han kvar på den 1800-tals gård där han växte upp. En robotgräsklippare rycker fram och fäller det daggvåta gräset. 

– Jag var ordförande i Öppen kyrka tidigare men tyckte att de var för exkluderande. Vi har ett ansvar att utifrån tradition gå försiktigt fram. Att gå från traditionell till modern kyrka. Jag är själv uppvuxen i gammal kyrklig tradition här på gården, säger han och gör en svepande gest med handen.

Lars-Magnus Olovsson är ordförande för Frimodig kyrka. Tidigare var han även ordförande för Öppen kyrka men han tyckte att de var för exkluderande. Foto: Love Schiller

”Tre hjärtefrågor”

Han väger inledningsvis sina ord med omsorg, men när det kommer till kyrkan och politik är Frimodig kyrka väldigt bestämda och han går rakt på sak. 

– Vi har tre hjärtefrågor. Dels vill vi inte ha några politiska partier i kyrkan då den är en självständig del från staten. Vi lever i Guds skapelse och vi ska vara rädda om den och sköta om våra skogar.

När det kommer till samkönade äktenskap så tycker han att frågan har kommit för fort fram. 

– Jag har själv sett homosexuella människor på mycket nära håll så det handlar inte om att jag inte har någon erfarenhet av det. Man ska kunna bli präst även om man bejakar eller inte bejakar homosexuella vigslar, säger han. 

Enligt honom ska det ska vara ett fritt val för prästen och inte en politisk åsikts­organisation som bestämmer. Här lyser Lars-Magnus Olovsson och Frimodig kyrkas tankemönster fram i dagsljus om politikens icke-varande inom kyrkan och Socialdemokraternas återtåg till kyrkovalet i Ljungskile.

– Det finns ingenting positivt med att S kommer in i kyrkan igen. Vad är det för andra organisationer som har politiska partier som är med och styr: Röda Korset, Naturskyddsföreningen eller Läkare utan Gränser?

Lars-Magnus Olovsson är frispråkig och fortsätter sin mening: 

– Kyrkan håller på att bli en politiserad del; en snällhetskyrka där man tar bort lite grann av det djupa budskapet – kärleksbudskapet. Nu ska man vara mer politisk korrekt.

Inte lika bestämd

Jakob Lindkvist är valnämndens ordförande och är en av Öppen kyrkas kandidater till kyrkofullmäktiges 25 stolar i Ljungskile församling. Molnen över hans villa i Hälle hänger som tunn bomull och blå himmel håller på att spricka igenom. På fötterna sitter ett par blå Crocs och på fingrarna silverringar i olika tjocklekar, och i en kruka på uteplatsen vajar omogna tomat på sin kvist.  

– Vi vill att Svenska kyrkan ska vara alla medlemmars kyrka, även om du är aktiv eller kommer då och då. Det ska vara lätt att engagera dig men inte vara något tvång.

Likt Socialdemokraternas nomineringsgrupp är Jakob Lindkvist och Öppen kyrka  för samkönade vigslar och inkludering.

Jakob Lindkvist är ordförande i valnämnden och är även en kandidat för Öppen kyrka. Foto: Love Schiller

– Jag ska inte kunna säga till dig hur du ska tro för att du ska bli godkänd, var och en har möjlighet att definiera sin tro. Genom inkludering tar vi särskild hänsyn till olika typer av människor som kanske exkluderas – som hbtq-personer till exempel.

När samtalet leds in på politik i kyrkan är han inte lika bestämd som Frimodig kyrka. 

– Jag har ingenting emot att olika grupper eller människor engagerar sig i kyrkan. Däremot känner jag själv att det känns naturligt för mig att tillhöra en nomineringsgrupp som inte är knuten till ett politiskt parti. Vi driver tankar utifrån församlingen och medlemmars utgångspunkt, säger Jakob Lindkvist från Öppen kyrka. 

Love Schiller
love.schiller@edu.ljungskile.org

Therés Wadstedt
theres.wadstedt@edu.ljungskile.org