Ljungskile Nyheter

Parasport-tävling fortsätter att växa

Senast uppdaterad november 25, 2019 av Ellen Andersson
Publicerad: augusti 29, 2019

Handigolfaren Mathias Eriksson från Lyckornas golfklubb kommer att inviga Uddevalla Open. Under 2018 utsågs Mathias till årets parasportprofil på Uddevalla idrottsgala.  Foto: Pressbild.
Handigolfaren Mathias Eriksson från Lyckornas golfklubb kommer att inviga Uddevalla Open. Under 2018 utsågs Mathias till årets parasportprofil på Uddevalla idrottsgala. Foto: Pressbild.

Det började som ett sätt att höja engagemanget för parasporten men har sedan starten växt till något större. Till helgen arrangeras Uddevalla Open för tredje gången och föreningen siktar hela tiden på att bli större.

Parasport är samlingsnamnet för sport och idrott för personer med olika typer av funktionsvariation. För tre år sedan arrangerades Uddevalla Open för första gången och Bo Ahlén, ordförande i föreningen Uddevalla Open Parasport vill engagera fler människor i sporten. 

– Det är lätt att parasport blir bortglömt. Vi brinner för det här och genom evenemanget vill vi visa att alla människor har lika god tillgång till sport, trots olika funktionshinder, säger han. 

Enligt Bo Ahlén har föreningen tagit inspiration från liknande evenemang som arrangerats i Malmö och i Göteborg sedan 80-talet. Det är något som han tror har gett dem en bra kunskap och grund i hur man ska arrangera ett evenemang som detta. 

Sedan starten för tre år sedan har Uddevalla Open blivit större för varje år. Bo Ahlén och hans kollegor har mottagit beröm från åskådare, deltagare och framförallt från olika föreningar och företag och med deras hjälp vill föreningen fortsätta att växa. 

– Det är jättekul och de hjälper oss i att bli större genom att vara med och stötta oss i det vi gör, säger han. 

I Uddevalla Open kan du även som åskådare se både tävlingar och prova på aktiviteter som fotboll, golf, bowling och handboll. I år förväntas ett hundratal människor med olika funktionsvariationer att delta.

– Det är framförallt prova på verksamhet och vi vill uppmana folk att våga prova på. Det är det som det handlar om och det här är ett bra sätt att skapa kontakter på. Det kommer att bli väldigt roligt och vi är taggade, säger Bo Ahlén. 

Marcus Eriksson
marcus.jl18@edu.ljungskile.org

Uddevalla Open

  • När? Lördag 31 augusti – söndag 1 september
  • Var? Rimnersvallen i Uddevalla
  • Aktiviteter: Bland annat fotboll, golf & friidrott.
  • Eventet: Handigolfaren Mathias Eriksson inviger Uddevalla Open.