Ljungskile Nyheter

Pandemiprojekt om bin blir musikal

Senast uppdaterad oktober 2, 2021 av Therés Wadstedt
Publicerad: oktober 1, 2021

Inger Nilsson har fått projektbidrag för att göra en musikal tillsammans med några andra Ljungskilebor.

De livgivande bina får full fokus i ett lokalt projekt. Inger Nilssons text om bin ska bli musikal med hjälp av bidrag från Svenska kyrkans färdplan för klimatet. Projektet drivs av ledare, musiker och dansare med kopplingar till Ljungskile. Musikalen har premiär i maj.

Det började som ett skrivprojekt under pandemihösten 2020 som nu har vuxit sig större. Projektet har fått pengar från Svenska kyrkans färdplan för klimatet och Inger Nilssons engagemang för klimatet mynnar ut i en musikal om bin som har premiär den 14 maj i Forshälla kyrka. 

– Bina är de överlägset viktigaste varelserna på jorden. De pollinerar någonstans mellan 70 och 90 procent av den växtlighet som vi äter, säger Inger Nilsson. 

Bristen på pollinerare hotar ekosystemet och är ett välkänt problem. Ungefär en tredjedel av Sveriges vilda biarter är enligt undersökningar hotade. Globala studier visar att en fjärdedel av kända biarter inte setts till de senaste 20 åren.

Musikalen handlar alltså om bin och hur viktiga de är för allas vår överlevnad, liksom hur vi människor faktiskt har sett på bina tidigare. 

– Det är verklighet och saga i en salig blandning, säger Inger Nilsson.

Hon kommer att driva projektet tillsammans med Ljungskilebor med kompetenser inom musik, dans, regi och ledarskap.

– Jag har inte jobbat med musikaler innan, men jag är ju en textskrivare och har skrivit storyn. Till själva musiken och dansen är jag helt beroende av andra, säger Inger Nilsson.

Alla som hittills är engagerade i musikalen har någon koppling till Ljungskile. Bland andra jazzmusikern Dina Grundberg som har gjort text och musik, liksom Lars Abrahamsson som gjort danskoreografin – en koreografi som till viss del utgår från binas sätt att röra sig.

Musikalgruppen består i nuläget av Inger Nilsson, Anna Ahnstedt Mitle och Samuel Johansson. Nästa steg i processen är att kärnan sammanstrålar i ett första möte. Därefter börjar sökandet efter personer som kan vara med i musikalen och tillsätta roller.

– Det här är fantastiskt roligt, säger Inger Nilsson.

Therés Wadstedt
theres.wadstedt@edu.ljungskile.org