Ljungskile Nyheter logo

Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

På Lilla Fröet blomstrar återbruket

Senast uppdaterad oktober 2, 2020 av Hampus Kjellberg
Publicerad: september 29, 2020

Elinor Dixon, Isabelle Hoppe och Inger Olsson en arbetsdag på Lilla Fröet. Foto: Elin Stadenberg.

På tisdagen inföll Återvinningens dag. På second hand-butiken Lilla Fröet i Ljungskile arbetas det med återbruk varje dag. För både planetens skull och för barn i fattigdom. 

Återvinningens dag ska, precis som andra temadagar, sprida ljus över ett särskilt ämne. Just den här dagen handlar om återvinning och återbruk. Till second hand-butiken Lilla Fröet i Ljungskile kommer många människor som vill se sina urväxta barnkläder och gamla prylar komma till ny användning.

– Ett kilo nytillverkade kläder ger samma klimatpåverkan som att åka 20 mil med bil. I juli räknade vi ut att vi hade sparat in på 13 000 mil, det är samma sak som tre varv runt jordklotet, berättar Inger Olsson, som driver butiken.

Hon är väl medveten om vad Återvinningens dag är för något, för hela Lilla Fröets verksamhet bygger på just återbruk.

– Här slänger vi inte ens en strumpa! De kläder som inte blir sålda och som är i för dåligt skick för att skänkas lägger vi i återvinningslådor och papperspåsarna som folk lämnar kläder i återanvänder vi till kunder. Till och med prislapparna skriver vi med blyerts för att kunna sudda ut och använda igen, säger hon.

Det är snart fyra år sedan Inger Olsson tog över lokalen på hörnet och lät den fyllas med begagnade barnkläder, mammakläder och leksaker som folk inte längre vill ha. Hon är själv volontär i butiken, som också har två stycken deltidsanställda.

– Två personer får stå hela dagarna på lagret för att sortera bortskänkta prylar, medan en annan sköter kassan. Jag är förvånad över hur många som kommer, jag visste inte ens att det fanns så många barnfamiljer i Ljungskile, säger hon och skrattar. 

Lilla Fröet är en liten del av någonting mycket större. Bakom butiken står föreningen Senapsfröet, som är en insamlingsorganisation för barn i riskgrupp i Sydafrika, Sydamerika och Baltikum. 

– Man lämnar in saker till oss på kommission, vi skriver avtal med den som skänker och när det blir sålt så ger vi tillbaka en tredjedel av priset, förklarar Inger Olsson.

Allt överskott från butiken går till ett projekt i bergsbyn Bulembu i Eswatini, där det bor omkring 400 föräldralösa barn. Pengarna går till skola, medicin och mat åt dessa barn. Inger Olsson berättar att 40 procent av befolkningen i Eswatini är drabbade av hiv/aids och 20 procent av befolkningen är föräldralösa barn. 

– Det är detta vi brinner för, säger hon, vars hjärta alltid har klappat för barn som far illa och har det sämre ställt. 

Hon minns tillbaka till en gång då hon gick i första klass och såg en insamlingsbössa på Ica.

– Det var ett barn på bilden på bössan, med flugor i ögonvrån. Jag minns att den bilden grep tag i mig, det är första minnet. 

Föreningen Senapsfröet har dessutom en fadderverksamhet och två gånger per år arrangerar de resor till Eswatini. Då har Inger Olsson med sig människor som vill bidra, antingen ekonomiskt eller som volontärer. Inför resorna tar alla som åker med sig en extra resväska och fyller upp med kläder från Lilla Fröet som inte blivit sålda. 

– Om ett plagg inte säljs i butiken så får kunden som lämnat in det själv avgöra om det ska skickas vidare eller ges tillbaka.

På vägen hem fylls de tomma resväskorna med hantverk tillverkade av kvinnor av återvunnet material, som de hjälper till att sälja i Sverige. Det kan vara örhängen gjorda av tidningspapper eller de glasfigurer som just nu säljs i butiken som är 100 procent tillverkade av upphittat glas. 

– Med det här konceptet stöttar vi barnfamiljer till bättre ekonomi, klimatet mår bra och kläderna forslas bara ner under resor som ändå skulle ha gjorts. Det är många som vinner längs med vägen, säger Inger Olsson.

Elin Stadenberg
elin.stadenberg@edu.ljungskile.org