Ljungskile Nyheter

Ordförande om kyrkovalet: ”Prognosen ser bra ut”

Senast uppdaterad september 20, 2021 av Therés Wadstedt
Publicerad: september 19, 2021

Ljungskile församlingshem fungerade som vallokal under söndagens kyrkoval. Foto: Hjalmar Östberg
Lyssna här på vad nomineringsgruppernas representanter hade att säga när Ljungskile gick till kyrkoval under söndagen.

De tre nomineringsgrupper var utspridda på Ljungskiles vallokaler under söndagens kyrkoval. Socialdemokraternas Kicki Mattsson berättar att hon besökte Forshällas vallokal och att hon tror och hoppas på högre valdeltagande. Lars-Magnus Olovsson, ordförande för Frimodig kyrka, satt som valförrättare i Resteröds församlingshem och Öppen kyrkas representant Rigmor Boström var på plats vid Hemgården.

– Det har varit en jämn ström av människor som har röstat i Forshälla, lite mer än vad det har varit i Uddevalla när jag var där. 

Kicki Mattsson berättar att hon inte pratar politik med de som röstar. 

Kicki Mattsson var på plats i Forshällas vallokal och hon tror och hoppas på högre valdeltagande i årets kyrkoval. Foto: Love Schiller

– Jag hoppas att vi har nått ut och jag är av den åsikten att jag inte står och pratar politik med dem vid vallokalerna. Så jag har bara varit där och tittat och sett strömmen av människor. 

Hon fortsätter:

– Jag har fått in rapporter att det har varit mycket folk vid vallokalerna. Det ska bli spännande och se om vi får högre procentandel av röstande människor. För jag tror att det kommer vara mer detta valet. 

Starka rektioner

Avslutningsvis berättar Kicki Mattsson att hon har hört starka reaktioner från unga människor, vilket hon således kopplar till ett ökat valdeltagande.

– Jag har hört ganska många unga som har reagerat starkt på skriverier angående frågor som rör samkönade äktenskap och högernationalistiska krafters frammarsch. De tycker att det får vara nog nu. 

– Jag tycker att vi har nått ut – trots att det fortfarande är en pandemi. Vi har inte haft några torgmöten, så vi har fått nå ut via post och Facebook. Det känns som ett väldigt konstigt val rent generellt, säger hon.

Frimodig kyrkas ordförande Lars-Magnus Olovsson tycker att prognosen ser bra ut.   

Lars-Magnus Olovsson satt som valförrättare i Resteröds församlingshem och tyckte att prognosen för ett högre valdeltagande såg god ut. Foto: Love Schiller

– Jag sitter som valförrättare i Resteröds församlingshem och det har varit en jämn tillströmning av röstande, och det tycker vi är väldigt trevligt.

Han fortsätter:

– Det är några fler som har röstat jämfört med föregående år. Prognosen ser bra ut.

”Roligt att det är fler som har röstat”

Lars-Magnus Olovsson berättar att han har suttit i vallokalen sedan 13-tiden, och att han inte har någon kontakt med sin nomineringsgrupp.

Känner ni att ni har nått ut till era väljare?

– Nu svarar jag på två frågor. Ur Svenska kyrkans synpunkt tycker jag att det är roligt att det är fler som har röstat. När det gäller Frimodig kyrka kan jag inte på det eftersom något valresultat vet vi ju inte ännu. 

Har ni haft representanter i Hemgården i Ljungskile?

– Det var en bra fråga och det kan jag inte svara på. Det vet jag inte. I Resteröds församlingshem står det ingen representant från någon nomineringsgrupp.  

Kände glädje över dagen

Rigmor Boström, representant för Öppen kyrka var på plats vid vallokalen på Hemgården tidigare under dagen. Hon reagerade på att de andra två nomineringsgrupperna inte var på plats.

Rigmor Boström, Öppen kyrka. Foto: Hjalmar Östberg

– Jag vet faktiskt inte varför de inte är här, de kanske inte har så många lediga idag, säger hon.

Hon uttryckte sin glädje över dagen, och responsen från väljarna upplevde hon som trivsam.

– Det är många som kommer och säger ”Man måste rösta på valdagen! Det är väldigt viktigt!”. Det är jätteroligt, säger Rigmor Boström.

Love Schiller
love.schiller.gunnarsson@edu.ljungskile.org
Therés Wadstedt
theres.wadstedt@edu.ljungskile.org