Ljungskile Nyheter

Ödesmatch i EM-kvalet – så kan Sverige gå vidare

Senast uppdaterad september 12, 2023 av Christoffer Gustafsson
Publicerad: september 12, 2023

Genrebild. Foto: Christoffer Gustafsson.

Ikväll väntar en ångestfylld match för Sveriges herrlandslag i fotboll. En vinst är nästan ett måste för att drömmen om EM nästa sommar ska leva vidare. Men det finns fortfarande hopp, även om chanserna är små.

För att Sverige ska kunna drömma vidare om en mästerskapssommar i Tyskland är en vinst mot Österrike ikväll nästan ett måste. Därtill finns det flera olika förutsättningar för hur Sverige ska kunna säkra avancemanget. 

Det är de två första lagen i gruppen som går vidare till EM. Just nu är det Belgien och Österrike som innehar de platserna. Vid lika mellan två lag går man först efter inbördes möten, därefter gjorda mål på bortaplan och sedan målskillnad.

Det minst komplicerade men samtidigt tuffaste alternativet är att Sverige vinner sina resterande matcher. Till att börja med ikväll mot Österrike. 

Vinner Blågult med 2-0 är Österrike en poäng före i tabellen och behöver fortsatt tappa minst en i någon av sina kvarvarande matcher. Gör de det, kan det räcka med vinst mot Azerbadjan och Estland och lika mot Belgien för Sverige. Men det är inte garanterat.

Skulle landslaget tappa poäng ikväll ser det genast mycket tuffare ut. Vid lika måste Sverige ta ikapp fem poäng i resten av EM-kvalet. Det innebär att Österrike inte får ta fler än tre poäng på sina resterande matcher. 

Om Sverige förlorar ikväll är drömmen om EM väldigt avlägsen. Då måste Sverige vinna resterande matcher, samt att Österrike bara får ta max en poäng på sina tre sista matcher.

Enligt Aftonbladets uppgifter får den tidigare LSK-spelaren Ken Sema chansen från start även mot Österrike, efter helgens imponerande insats.

Matchen mellan Sverige och Österrike spelas på Friends Arena 20:45 på tisdagskvällen 12 september.

Christoffer Gustafsson
christoffer.gustafsson@edu.ljungskile.org