Ljungskile Nyheter

Nya utbildningar på folkhögskolan trots coronakrisen

Senast uppdaterad september 11, 2020 av Hampus Kjellberg
Publicerad: september 9, 2020

Johannes Huss är rektor på Ljungskile folkhögskola. Foto: Hampus Kjellberg.

Precis som resten av samhället har Ljungskile folkhögskola också drabbats av coronapandemin. Trots det har skolan dragit igång höstterminen med två helt nya utbildningar. 

En konsekvens av coronapandemin har varit att Ljungskile folkhögskola tappat kort- och sommarkurser, nattgäster till vandrarhemmet och konferensbokningar. 

– Vi brukar ha en rik sommarverksamhet men i år är det ingenting, det är tungt ekonomiskt, berättar Johannes Huss, rektor på Ljungskile folkhögskola.

Men trots de ekonomiska svårigheterna har folkhögskolan startat två helt nya utbildningar. En av dem är inriktningen vård och omsorg på allmän kurs. Utbildningen är unik på så sätt att den ger deltagaren möjlighet att läsa upp sina gymnasiebetyg och samtidigt bli färdig undersköterska efter de två åren. Johannes Huss förklarar att den nya vårdutbildningen är ett svar på en väldigt konkret uppmaning.

– Det är ett regeringsbeslut att skjuta mer pengar åt yrkesutbildningar och det finns en speciell flaggning för vårdutbildningar där behovet är akut just nu. 

Ett annat tillskott är att utbildningen till lärarassistent även startat på distans och med en studietakt på femtio procent. Johannes Huss säger att utbildningen tillkom dels för att statsbidraget passade, men också för att den lockar en helt ny målgrupp. 

– I och med att lärandet sker på distans och halvfart så har de deltagande chans att stanna på sina arbeten och studera samtidigt, förklarar han. 

Det är statsbidrag som styr folkhögskolans utbud och Johannes Huss berättar att de skulle skapa fler kurser om de fick nya bidrag. I år har det varit högt söktryck till Ljungskile folkhögskola och han tror att det har med coronapandemin att göra. Även de två nya utbildningarna fylldes upp på ett kick.

– Vi är en populär utbildare med hundra års erfarenhet och det är jättekul att det är många som söker hit.

Elin Stadenberg
elin.stadenberg@edu.ljungskile.org