Ljungskile Nyheter logo

Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

Mikael Dages spelbutik igång igen efter pandemistart

Senast uppdaterad oktober 6, 2021 av Mattias Johansson
Publicerad: oktober 6, 2021

Mikael Dages spelbutik Spelgrottan kan äntligen ha evenemang igen. Foto: Mattias Johansson

Mikael Dage är butiken Spelgrottan i Uddevallas 40-åriga ägare. Han öppnade butiken i mars 2020, två veckor innan han var tvungen att stänga dörrarna och vänta ut pandemin som svepte över jorden. Nu är butiken öppen igen och Mikael får äntligen se resultatet av sitt hårda arbete.

Mikael Dage beskriver sig själv som en “spelnörd”, något han har varit nästan hela sitt liv. Han fascineras av hur spelen låter en utforska andra världar och hur den erfarenheten kan skapa människomöten. 

På grund av sin kärlek till att möta andra människor var han inte ett okänt ansikte i andra spelbutiker. En dag när han var på turnering i en sådan spelbutik pratade han med ägaren om hur det är att äga en spelbutik.

 – Det fick upp ögonen för mig, det blev liksom bara en känsla av “Det är klart att jag ska göra detta!” Det var som en dröm som jag inte visste att jag hade, säger han.

Han kände att detta jobbet var som skapt för honom. Han har tidigare i livet jobbat i detaljhandel, så han hade redan erfarenhet inom butiksförsäljning. Dessutom hade han den extra tiden, då han arbetade på en camping fyra månader om året.

– Jag är otroligt privilegierad som får ut en årslön på fyra månader. Det gör ju att jag behöver ha något att göra när jag inte jobbar.

En plats för nördar

Som ägare av en spelbutik skulle Mikael Dage få chansen att ge dagens nördar något han inte hade – ett utrymme där de kan vara sig själva.

– De av oss i samhället som kanske inte har de mest normativa intressena har inte så många ställen där vi kan vara de vi verkligen är. Jag ville skapa ett sådant utrymme.

Men det fanns även en mer personlig motivering.

– Sen var det ju även ganska egoistiskt. Jag ville sitta och spela spel med folk hela dagen och få betalt för det. Det är en dröm som min tolvåriga själ älskar.

Och med en ny dröm född – en han bara inte kunde släppa – var det helt enkelt dags att börja planera. Det var mycket som skulle falla på plats. Steg ett var att hitta en lokal. En kväll när hans unga dotter inte kunde sova satt han uppe och kollade runt på internet. Han snubblade över en lokal som han fastnade för direkt. Billig, bra läge och med ett stort lagerutrymme som kunde göras om till spelhall. Han visste att han hade hittat rätt.

– Jag berättade för min fru att jag hittat en lokal med en nästan barnslig glädje. När hon tittade på mig var det som om hon såg lokalen i mina ögon. Hon suckade och sa bara “glöm inte bort mig”.

Trots den skämtsamma kommentaren har Mikaels fru varit väldigt stöttande. Hon såg hur passionerad Mikael var. Hur hans sanna jag fick komma fram genom projektet.

– Vi tänkte hela tiden att i värsta fall blir jag skuldsatt ett tag och får arbeta bort skulden. Jag slutade inte på mitt campingjobb, så jag hade ju något att falla tillbaka på.

Dörrarna öppnades

Spelgrottans dörrar öppnade i två veckor innan pandemin tvingade dem att stänga igen. Foto: Mattias Johansson

Och så, med en lokal hittad och hyrd, och varor införskaffade, var det bara att öppna. Öppningsdagen gick galant med en proppfull lokal. Vattenhålet Mikael hade byggt upp hade hittats och fyllts med just de möten han drömde om att få skapa.

Sen kom pandemin och butiken stängdes på obestämd framtid.

– Det var självklart jättetråkigt, men det fanns inte så mycket att göra åt saken. Det är lite svårt att ha en butik öppen vars verksamhetsbeskrivning är att skapa möten mellan människor under en pandemi.

Särskilt slutet av första månaden var krävande. Varorna som köpts in skulle betalas men den förväntade försäljningen hade kommit till ett plötsligt stopp.

Men även om pandemin presenterade nya ekonomiska utmaningar hade Mikael ändå ett enormt stöd.

– Jag är otroligt tacksam för min hyresvärd. De har varit väldigt hjälpsamma. De har försökt hitta alla möjliga lösningar för att få allting att funka, så jag har ändå klarat mig ganska bra.

Mikael hade även kvar sitt andra jobb, vilket gjorde att han i alla fall kunde försäkra sig om att han klarade sig och att han inte behövde lägga ner sitt spelprojekt. 

Tiden rullade på och utöver ett par misslyckade försök till att öppna när smittan sett ut att vara påväg bort har butiken stått tom. Vid ett tillfälle i september förra året fick han ha öppet i tre veckor, och under våren i år började han ta in max åtta personer i butiken. Men de möten som han ville skapa fick vänta.

En ny chans

Men så äntligen kom dagen när han kände att han kunde öppna som vanligt igen. I augusti hade han sitt första evenemang där han kunde släppa in folk ordentligt. Han närmade sig ljuset i tunneln. 

Sedan dess har han gradvis ökat mängden evenemang, och med detta även antalet besökare. 

– Det märks att den muntliga spridningen tar sig. Det känns ju som att man gör något rätt när någon kommer tillbaka och har med sig en kompis.

Blickar framåt

Efter den oturliga starten har Mikael framtiden i sikte återigen.

– Det gäller att utveckla eller avveckla. Nu måste jag titta på hur jag ska gå vidare.

Han planerar att fortsätta öka mängden av evenemang och ha flera sorter. Han vill ha in nya spel att spela, nya sätt att spela och till och med föreläsningar och workshops.

– Än så länge är det inte dags för större jippon, det är trots allt en pågående pandemi. Just nu fokuserar vi på att växa långsamt, så kan man göra större grejer sen.

 Han tror också att hans butik kan skapa en plattform för att nå ut till människor som behöver lära sig om saker som socialt utanförskap, eller som kan ha användning för gamification – det vill säga att göra vardagssysslor till ett sorts spel. Han tror även att det kan användas för att motverka den stigma som finns mot spelnördar, men även de stigman som är vanliga inom spelkulturen.

– Målet är att skapa en plats där man får vara den man är. Alla man kan sätta en liten klisterlapp som det står “nörd” på hör hemma här.

Mattias Johansson
mattias.johansson@edu.ljungskile.org