Ljungskile Nyheter

Lugna demonstrationer inför Preemraff beslutet

Senast uppdaterad september 17, 2020 av Fredrik Almryd
Publicerad: september 16, 2020

Thomas Fuxborg, presstalesperson polisregion Väst, konstaterade att protesterna inför onsdagens kommunfullmäktige i Lysekil gått fredligt till. Foto: Fredrik Almryd

Kommunfullmäktiges ledamöter i Lysekil möttes under onsdagen av en manifestation och plakat när de skulle rösta om utbyggnaden av Preemraff. En åhörare bröt ut i protestsång och fick ledas bort när ja:et till slut blev ett faktum.

Med polisens insatsstyrka på plats så kunde polisens presstalesperson, Thomas Fuxborg konstatera att den planerade manifestationen med ett 40-tal demonstranter gått lugnt till.

Inne i den tillfälliga kommunfullmäktigesalen på Socitetshuset Oscars i Lysekil gick diskussionerna om kvällens stora fråga het – ja eller nej till stadens stora arbetsplats Preemraffs utbyggnadsplaner.

Votering begärdes men fick avbrytas efter att en åskådare bröt ut i en protestsång. När personen hade letts ut av några ordningsvakter kunde omräkningen ske.

Den tillfälliga kommunfullmäktigesalen på Socitetshuset Oscars i Lysekil. Foto: Fredrik Almryd

Kommunstyrelsens förslag vann med en övertygande majoritet 27 röster för och 3 mot.
– Det känns ganska bra. Nu kommer ärendet till regeringen och man kan fritt pröva om man säger ja eller nej till en tillåtlighet. Hade man sagt nej så hade man låst regeringens möjlighet att få pröva ärendet, säger Jan-Olof Johansson (S), kommunstyrelsens ordförande.

En som däremot inte var nöjd med kvällen utfall var miljöpartiets Maria Granberg.
– Det känns jättetungt och sorgligt. Klimatet är en ödesfråga och vi hade chans att göra rätt och de flesta valde istället rösta ja till det här förslaget, säger hon.
Även om nu frågan inte ligger i Lysekils händer så ställer hon nu sitt hopp till regeringen.
– Det känns tryggt att det finns en instans till, att inte vi var den sista instansen. Vi hade ju faktiskt vetorätt i frågan och kunde ha sagt nej och att den då skulle ha stannat här i Lysekil.

Fredrik Almryd
fredrik.almryd@edu.ljungskile.org