Ljungskile Nyheter

Patrik Wålemark uttagen i landslaget – pappa Jens: ”Känslosamt”

Senast uppdaterad september 14, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 14, 2022

Patrik Wålemark, med koppling till Ljungskile, togs ut i landslagstruppen under onsdagen. Foto: Nikolaj Jalamaa

Janne Andersson tog ut Patrik Wålemark till det svenska landslaget för första gången någonsin.
Efter uttagningen var LSK-profilen, tillika pappa Jens Wålemark känslosam.
– Det är på något sätt det högsta målet du kan nå inom svensk fotboll, säger han till Ljungskile Nyheter.

Svenska fotbollslandslagets förbundskapten, Janne Andersson, tog vid lunchtid på onsdagen ut truppen till landslagets två avslutande matcher mot Serbien och Slovenien i Nations League. I truppen återfinns för första gången Patrik Wålemark som har en koppling till Ljungskile. Han är son till Jens Wålemark som är en av de tre fotbollsbröderna (Bo, Jens och Jörgen) som representerat Ljungskile SK.

Patrik Wålemark har däremot aldrig spelat i LSK utan började sin fotbollskarriär i Qviding.

När Ljungskile Nyheter når pappa Jens Wålemark strax efter att Janne Andersson avslutat sin presskonferens är LSK-profilen känslosam.

– Det är på något sätt det högsta målet du kan nå inom svensk fotboll. Han har ju tagit det här steg för steg – även om det har gått väldigt fort. Han är fortfarande väldigt ung, men har redan tagit sig väldigt långt. Det är ett kvitto på att han gör det bra, säger Jens Wålemark.

”Behövde några år på sig”

Vidare menar Jens att han är lite förvånad över den snabba utveckling som sonen haft – genom Qviding, vidare i BK Häcken, till att i dag spela för nederländska Feyenoord. Samtidigt hade han hela tiden en stark tro på att det var rätt väg att gå.

– Eftersom Patrik inte var lika tidigt utvecklad som många andra spelare när han var 14-15 år behövde han några år till på sig. När han väl hade vuxit ikapp har det inte funnits något som bromsat honom, och det har gått rätt hela vägen. För att sedan ta nästa steg handlar det om att du faktiskt ska lyckas där du är. Jag är så glad över att det gått bra hela tiden, och att det fortsätter gå bra.

Hur långt hoppas du att han kan gå?

– Han har väl nästan kommit så långt som jag kan hoppas. Sedan finns det alltid steg att ta, men varken jag eller Patrik har någon gång pratat om vad nästa steg kan vara. Sådana frågor ställer inte Patrik till själv, utan han tar det vecka för vecka och så får han se vilka möjligheter som dyker upp.

På tio U21-landskamper och har det blivit fyra mål för yttermittfältaren. Nu får han alltså chansen i A-landslaget. 

Blågults trupp till Nations League

Målvakter: Robin Olsen, Kristoffer Nordfeldt, Andreas Linde. 

Backar: Joel Andersson, Ludwig Augustinsson, Filip Dagerstål, Isak Hien, Edvin Kurtulus, Victor Lindelöf, Martin Olsson, Aiham Ousou, Daniel Sundgren.

Mittfältare/forwards: Jens Cajuste, Viktor Claesson, Anthony Elanga, EmiL Forsberg, Emil Forsberg, Viktor Gyökeres, Alexander Isak, Mikael Ishak, Jesper Karlström, Dejan Kulusevski, Kristoffer Olsson; Robin Quaison, Mattias Svanberg, Patrik Wålemark. 

Gabriel Ohlsson
gabriel.ohlsson@edu.ljungskile.org

Nikolaj Jalamaa
nikolaj.jalamaa.salinas@edu.ljungskile.org