Ljungskile Nyheter

Löpartalangerna i topp under Lilla Lidingöloppet

Senast uppdaterad oktober 8, 2021 av Hjalmar Östberg
Publicerad: oktober 8, 2021

Från vänster: Ester och Hanna Strand, glada efter målgången. Foto: Privat

Under helgen var det rödvitrandig dominans i Stockholms löparspår. Systrarna Hanna och Ester Strand, 12 och 13 år, från Hälle IF sprang in en första- respektive andra plats i sina åldersgrupper under Lilla Lidingöloppet. Hanna Strand slog dessutom banrekordet med god marginal.

På Grönsta Gärde i Stockholm, samma plats som de vuxna löpare i Lidingöloppet startar och går i mål, avgjordes Lilla Lidingöloppet. Hanna Strand som springer i åldersgruppen F12 vann sin distans på 3 kilometer i överlägsen stil. Hon var med sin tid på 10:35 minuter en minut före tvåan. Hon slog dessutom banrekordet med 20 sekunders marginal. 

Hanna Strand, som har löptävlat tidigare men aldrig på Lilla Lidingöloppet, berättar att det var först på upploppet som högtalarna ropade ut att hon var på väg att slå rekordet.

– Det var roligt när jag hade vunnit, det var lite coolt, säger hon med ett brett leende genom datorskärmen från sitt hem.

Hade du på känn att du skulle vinna när du sprang?

– Nämen det var en ganska tuff bana, så man vet aldrig, säger hon

Storasystern Ester Strand sprang två varv på samma bana som sin lillasyster, och då i F14-klassen. Hon sprang in på en andraplats i åldersklassen och beskriver banan som svår, särskilt då det var första gången hon tävlade på den distansen.

– Det längsta jag sprungit på tävling tidigare är 5 kilometer. Sen var det ganska mycket backar, och så var det två varv på en tre-kilometersbana. Så det var ändå ganska tufft, men jag tycker att det gick bra. Det var kul! säger Ester Strand

Mångsysslarna

Ester Strand deltog nyligen i Götalandsmästerskapet, en tävling där hon också kammade hem två andraplatser i två av de tre loppen hon sprang. Hon siktar även på U-SM i vinter. Men när kylan kommer får löpningen konkurrens av ett annat stort intresse hos de båda systrarna.

Ni båda är också väldigt skidintresserade också?

– Ja, säger de båda systrarna i kör.

– Ja, nu är det U-SM i längdskidor och löpning till vinter, fortsätter storasystern med ett skratt.

Ja, de båda systrarna är talanger i både löpning och längdskidåkning. Härnäst nalkas en skidtävling i Mora till helgen, för att sen avsluta löpingssäsongen utomhus med Stenshultsrundan utanför Uddevalla nästa helg.

De fina insatserna under Lilla Lidingöloppet från de båda systrarna firades med ett välförtjänt besök på Vasamuseet och middag på restaurang. Systrarnas Strands tränare Benjamin Åberg, ungdomstränare i Hälle IF, är imponerad av resultaten och beskriver hur de båda möter träningarna med stor ödmjukhet och glädje.

– De är båda två stora löptalanger, kan jag säga. Även duktiga i skidåkning också. Mångsidiga! säger Benjamin Åberg.

Hjalmar Östberg
hjalmar.ostberg@edu.ljungskile.org