Ljungskile Nyheter

Gabriel Ohlsson: Ljungskiles fotbollstokiga har en ny Wålemarkare att sträva efter

Senast uppdaterad september 16, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 15, 2022

”Bröderna nådde aldrig landslaget, så redan där har Patrik passerat sina släktingar. Vem som har högst status i samhället vet jag inte”, skriver Gabriel Ohlsson. Foto: Tilda Johnsson/Nikolaj Jalamaa

Det här är en krönika. Ställningstaganden är skribentens egna.

I onsdags presenterade Janne Andersson landslagstruppen inför de två avslutande matcherna i Nations League mot Serbien och Slovenien. Många återbud möjliggjorde för skrällar – Patrik Wålemark blev en av dem, Mikael Ishak en annan.

Patrik Wålemark har tagit en annorlunda väg till landslaget. Den som inte går igenom akademier och provträningar med proffsklubbar. Från Qviding till Häcken och därefter till Feyenoord i Nederländerna. Eller som hans pappa Jens sa till Ljungskile Nyheter:

– Jag hade en stark tro på att det för honom var en lika bra väg att gå, just eftersom han inte var lika tidigt utvecklad som många andra spelare när han var 14-15 år. Han behövde några år till på sig.

Nu har förvisso Patrik aldrig spelat i Ljungskile SK som två generationer före honom gjort. Det skulle dock förvåna mig om han inte sparkat boll på Rosenvägen. Men visst betyder detta något för samhället.

Ni har läst det förr, Åshöjden-sagan om Ljungskile. När klubben klättrade från gärdgårdsseriena till allsvenskan under 90-talet. Mycket tack vare bröderna Wålemark. Bo, Jörgen och Jens, där den sistnämnde är pappa till den nyss uttagna landslagsmannen.   

Farbror Bo kommer säkerligen få positiva kommentarer när han fortsätter att dela ut post i samhället – där han för övrigt står som staty.

Bröderna visade att det gick, att ingenting var omöjligt. I en artikel med Aftonbladet för några år sedan sa Bo Wålemark: “Vi reflekterade aldrig, vi bara körde”. Kanske förde Jens Wålemark samma gener vidare till sonen Patrik. För den senaste tiden har han bara kört och kört och kört. Häromveckan spelade han 70 minuter mot Lazio på Stadio Olimpico i Europa League. I den nederländska ligan har yttermittfältaren startat med att göra ett mål och två assister på fem matcher. 

På landslagets pressträff beskrev förbundskaptenen Janne Andersson honom som en ”coming man” och motiverade vidare:

– Han har intressanta offensiva egenskaper i första hand med en bra vänsterfot där han kan bryta in och slå pass och göra mål. Han är en spännande spelare.

Bröderna nådde aldrig landslaget, så redan där har Patrik passerat sina släktingar. Vem som har högst status i samhället vet jag inte.

Men. 

Ljungskiles fotbollstokiga tjejer och killar har nu en ny Wålemarkare att se upp till – en ny Wålemarkare att sträva mot. Kanske sluts cirkeln i framtiden i Ljungskile. Men först ska Patrik sätta sitt avtryck på den stora scenen. 

Gabriel Ohlsson
gabriel.ohlsson@edu.ljungskile.org