Ljungskile Nyheter

Ljungskileförfattaren aktuell med ny bok

Senast uppdaterad oktober 7, 2021 av Andrea Flygare
Publicerad: oktober 7, 2021

I andra och sista boken knyts säcken ihop för Hugo och Klara och läsaren får följa en fartfylld resa.  Foto: Privat

Ljungskileförfattaren Jenny Grand har släppt en bok tidigare och är nu aktuell med boken ”Övergivna öns hemlighet” tillsammans med Peter Ericsson. Boken utspelar sig till stor del i Ljungskile.

I september släppte författaren Jenny Grand sin andra barn- och ungdomsbok ”Övergivna öns hemlighet” som är en direkt uppföljning av boken ”Vattenfyllda gruvans hemlighet”.

Bokens 176 sidor är fyllda med ett spännande och fartfyllt  äventyr där huvudpersonerna Hugo och Klara ger sig ut för att söka sanningen. Boken utspelar till stor del i Ljungskile och specifikt på Ulvön.

I första boken får läsaren följa Hugo och Klara som bor i ett litet samhälle som heter Smålanda. Där hittar de en övergiven i silvergruva och kommer på att de vill försöka sänka vattennivån. Tillsammans hittar ett kassaskåp med pärmar och i takt med att vattnet sjunker börjar de hända mystiska saker.

Andra boken tar vid där den första slutade och utspelar sig ett halvår efter de mystiska sakerna som hände i Smålanda. Hugo och Klara upptäcker att de helt glömt av kassaskåpet och missat en pärm som de glömt att läsa. Sedan får läsaren följa med på en spännande resa som leder till Ljungskile.

Ljungskileförfattaren Jenny Grand hoppas på att skriva fler böcker i framtiden. Foto: Privat

Inspiration från verkligheten

Författarna Jenny Grand och Peter Ericsson är uppväxta i Brålanda, respektive Färgelanda. Smålanda är en kombination av de två uppväxtorterna. De både har även förankring i Ljungskile och ville därför koppla boken även hit.

–  Exempelvis finns de några kapitel i boken där Hugo och Klara lär sig att surfa. Det har Peter själv gjort i Ljungskile när han var liten, säger Jenny Ericsson.

Författarna har tillsammans valt att skapa bokens innehåll, och i boken finns spår av både deras egen uppväxt och en blandning av nutida upplevelser.

–  Det vi vill med våra böcker är att skriva om mer traditionella äventyr. Inte tv och surfplattor och sådant, utan äventyr i skog och mark. Att det kan vara roligt att ge sig ut och de vad som finns runt omkring, säger hon.

Enligt Jenny Grand har intresset för att skriva alltid funnits där och senare i livet kände hon att det var dags att förverkliga den drömmen.

–  Det är väldigt roligt att skriva för barn- och ungdomar om man kan få dem att läsa. Man kan få barn att verkligen fastna i en bok och att de ska vilja veta mer, säger hon.

Vad som händer härnäst för Ljungskileförfattaren återstår att se. I bokserien om Hugo och Klara har äventyret fått sin lösning. Men ambitionen att fortsätta skriva finns kvar.

–  Jag har inte kommit ut med någon egen bok ännu men jag hoppas att det ska ske någon gång i framtiden.

Andrea Flygare
andrea.flygare@edu.ljungskile.org