Kyrkovalet i Ljungskile
Senast uppdaterad september 19, 2021 av Elin Winberg
Publicerad: september 19, 2021
I kyrkovalet 2021 gick väljarna till val med frågor som: Ska kyrkan vara en politisk arena eller inte? Ska det vara frivilligt för präster att viga samkönade äktenskap? Oavsett varför man röstar eller vilken fråga som är ens hjärtefråga så var de flesta vid gott mod när Ljungskileborna under söndagen gick ut för att lägga sin röst.
Under valet samlades engagerade väljare vid vallokalerna. Det fanns vallokaler vid Hemgården, Forshälla bygdegård, Resteröds församlingshem och Grinneröds församlingshem. Alla lokaler höll öppet fram till 20.00 utom Forshälla bygdegård som stängde igen dörrarna klockan 22.00.
Maj Johansson var på plats vid vallokalen Hemgården. Enligt henne var det en skyldighet att rösta och hon menade också att andra krafter kan ta över och då kommer kyrkan inte finnas kvar som den är nu.
I vallokalen hittades också Irene Leonardsson, representant för valnämnden. Hon berättade att det hade varit en utmaning med alla förberedelser inför kyrkovalet under pandemin. Mycket hade fått göras digitalt och det hade skapat svårigheter att man inte kunnat samlas som vanligt. Men trots det var hon vid gott mod.
– Vi har förberett oss väl och ser positivt på situationen. Det är skönt att valet blir av och att det dyker upp människor i vallokalerna, sa Irene Leonardsson.
En till som var på plats vid vallokalen är Rigmor Boström, representant från Öppen kyrka. Hon reagerade på att de andra två nomineringsgrupperna inte var på plats.
– Jag vet faktiskt inte varför de inte är här, de kanske inte har så många lediga idag, säger Rigmor Boström.
Något som gjorde henne glad under dagen var att många väljare kommit fram till henne och uttryckt ”Man måste rösta på valdagen, det är väldigt viktigt!”
Att det är viktigt att rösta och att det är en skyldighet tycktes de flesta av väljarna på plats vara överens om. En som var i full färd med att rösta var Arne Bergström, och han menade att det är svårt att hitta information om de olika nomineringsgrupperna samt att den viktiga frågan för honom är att kyrkan inte ska vara en politisk arena.
– Man måste leta, det är inte som i riksdagsvalet. Det är svårt att läsa av nyanserna, vad de står för, säger han.
Även frågan om samkönade äktenskap och kvinnligt prästskap engagerade väljarna i Ljungskile.
Karin Coxner är kyrkoherde i Ljungskile församling och hon såg fram emot ett spännande valresultat. Församlingens nomineringsgrupper är avgörande för henne eftersom hon sitter kyrkorådet och ska kunna samarbeta med det kyrkoråd som blir valt.
– Jag kan inte minnas att det inte har fungerat någon gång men det är klart att det har kunnat kännas lite obekvämt att sitta i ett kyrkoråd som har drivit en linje som man inte helt hundraprocentigt står bakom.
Under hela valdagen var Jakob Lindkvist, ordförande i valnämnden i Ljungskile församling, på plats. Han tyckte att dagen rullade på bra och var glad att så många hade tagit sig till Hemgårdens i Ljungskile för att lägga sin röst.
– Vi var lite oroliga innan om hur det skulle bli utifrån pandemi, vi har haft lång planering, men jag tycker att utifrån det har det gått väldigt bra. Inga större misstag, säger Jakob Lindkvist.
Elin Winberg
elin.winberg@edu.ljungskile.org
Länk till liverapporteringen: