Ljungskile Nyheter

Kyrkan stöttar graffitin

Senast uppdaterad september 25, 2020 av Magnus Nilsson
Publicerad: september 25, 2020

Möjligheter, samarbete och framtidstro är vad som präglar det nya projektet där gemenskap står i fokus. Något som därför fick namnet ”Vi-projektet”. Först ut blev gångtunneln till dalaberg centrum, som fick sig ett helt nytt utseende.

”Möjligheter till studier öppnar dörrar till en ljusare framtid”, står det grafiterat i tunneln till dalaberg centrum i Uddevalla. Projektet stod klart på onsdagen efter en veckas arbete med tunneln. Tack vare stöd från Svenska kyrkan och Uddevallahem kunde elever från skolans bild&form kurs på Ljungskile folkhögskola, tillsammans med lokala förmågor, utföra uppdraget. I spetsen hittar vi bildläraren Lisa Wirehag och även graffitikonstnären Felix Nordqvist fanns till hands.

 – Vi har fått mycket stöttning av äldre människor och även barn som har kommit fram och velat vara med och måla, säger Lisa Wirehag. 

Hon berättar också att det varit så uppskattat att de den lokala restaurangen bjöd på mat. Tanken är att detta ska bli en filial av temaveckor i Dalaberg. Vecka 42 kommer en musikern Price från Nigeria, men som är bosatt i Angered som lär ut musikskapande. 

 – Sedan kanske det kommer vara poesi, göra vegetarisk mat eller liknande, säger Lisa Wirehag och berättar att ännu inte är helt bestämt utan att det beror på vad ungdomarna vill. 

Detta går via ett projekt vid namn “Vi-projektet” och är ett samarbete tillsammans med Ljungskile folkhögskola, Dalsland folkhögskola, Trollhättans folkhögskola, Uddevalla kommun och Rädda Barnen. Men Svenska kyrkan kommer även att stödja nästkommande temavecka. 

 – Sedan får vi förlita oss på folkhögskolan, eller på att folk hjälper till, säger Lisa Wirehag om kommande ekonomisk uppbackning.

Linn Åsroth
linn.asroth@edu.ljungskile.org