Ljungskile Nyheter

Kritik mot polisingripande på skola

Senast uppdaterad september 14, 2023 av Lia Örnborn
Publicerad: september 13, 2023

På måndagen grep polisen en person på Ljungskile folkhögskola. Foto: Elias Martinsson

Kalmarpolisen har bett polisregion Väst om hjälp i en brottsutredning. Tidigare i veckan greps en person på Ljungskile folkhögskola. Personen har sedan tidigare varit anhållen i sin frånvaro, enligt polisen.

– Det händer mycket på ett läsår men det här har inte hänt tidigare, säger Ingela Åkesson, administrativ chef på folkhögskolan.

Vid 13-tiden under måndagen anlände polisen till Ljungskile folkhögskola. Enligt vittnen grep två poliser en ung person inne i skolans lokaler. Personen fördes sedan iväg med polisbil. Det är okänt vad personen är misstänkt för, men polisen säger till Ljungskile Nyheter att gripandet rör en brottsutredning i Kalmar.

Polisen var även förtegen när Ingela Åkesson, administrativ chef på skolan, försökte få information kring händelsen:

– I den bästa av världar hade jag velat få reda på vem av våra deltagare det handlar om och varför. Polisen sa till mig på telefon att vi lär märka vem det är som inte dyker upp i klassen, säger hon till Ljungskile Nyheter.

Ingela Åkesson säger att det är flera lärare som kommit fram och frågat om händelsen. Själv såg hon inte gripandet och gick ut för att tala med polisen på plats.

– Då rullade bilen precis iväg. Personligen tycker jag att det är märkligt att vi inte fick reda på vem det rörde sig om av våra deltagare.

Kopplingar till Kalmar

Individen var sedan tidigare anhållen i sin frånvaro och är kopplat till ett tidigare ärende hos polisen.

– Det är ett utredningsärende och personen är då inte anhållen i sin frånvaro längre, säger Fredrik Svedemyr, presstalesperson för polisen i region Väst.

Det tidigare ärendet hos polisen har som sagt kopplingar till Kalmar och det är dit som personen nu har förts, enligt Fredrik Svedemyr.

När Ljungskile Nyheter återigen ringer polisen för en kommentar svarar Jenny Widén från kommunikationsavdelningen i polisregion Väst:

– Vi kan inte förannonsera att vi kommer för att gripa någon oavsett vad det handlar om. Det är inte ovanligt att polisen ingriper i skolor.

Lia Örnborn
lia.ornborn@edu.ljungskile.org