Ljungskile Nyheter

Kristina Jonäng (C): “Nya partiledaren bör vara förankrad”

Senast uppdaterad september 28, 2022 av Moa Roos
Publicerad: september 23, 2022

Kristina Jonäng hoppas på att någon från riksdagen får rollen som ny partiledare. Foto: Pressbild

Ljungskilebon och tillika C-politikern Kristina Jonäng tycker att Annie Lööfs ersättare bör besitta en stor mängd erfarenhet.
– Är man inte förankrad i riksdagen är det väldigt lätt att man blir utsparkad från sitt parti, säger hon.

Efter 11 år på posten är processen med att få fram Annie Lööfs efterträdare i full gång.

Ljungskilebon Kristina Jonäng, som är gruppledare för centerpartiet i Västra Götalandsregionen och har varit aktiv inom politiken i snart 50 år, anser att den som ersätter partiledaren bör besitta en hel del erfarenhet.

– En viktig sak tror jag, för jag ser ju hur man spekulerar om alla möjliga personer idag, är att man finns med i Sveriges riksdag. Man kan inte plocka någon som inte har den plattformen, säger hon och fortsätter:

– Och sedan att man har erfarenheter av politiskt arbete på så många nivåer som möjligt. Det är ingen barnlek att vara partiledare direkt utan det är en ganska tuff utmaning. Man ska orka dygnet runt i tio år framåt och då lever man lite på att man har en riksdagsplattform och att man har en lång erfarenhet av politiskt arbete. 

“Väldigt lätt att bli utsparkad”

Kristina Jonäng har inget svar på vem som skulle kunna ta över rollen och inte heller på vem hon tycker passar bäst. Däremot menar hon att det efter en sållning enligt hennes egna preferenser inte finns så många alternativ kvar att välja på.

– Om man börjar med att begränsa urvalet till dem som sitter i riksdagen så finns det 24 personer kvar. Sedan kommer säkert tio av dem att tacka nej till uppdraget direkt. Då tänker jag att du har runt fyra stycken kvar att välja på.

För att en partiledare ska bli långvarig behöver denne alltså ha en rikspolitisk plattform – och helst en lång sådan.

– Det går säkert att välja någon som kommit in nyligen också. Men bara man inte börjar tillfråga folk som inte har den rikspolitiska plattformen. Det är bara att titta på Nyamko Sabuni och en del andra partiledare som inte satt i riksdagen – de blir kortvariga. Är man inte förankrad i riksdagen är det väldigt lätt att man blir utsparkad från sitt parti, säger Kristina Jonäng.

Nikolaj Jalamaa
nikolaj.jalamaa.salinas@edu.ljungskile.org