Ljungskile Nyheter

Kommunen river ner föräldrarnas protestskyltar: “Helt vansinnigt”

Senast uppdaterad september 9, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 9, 2022

Affischerna som de som är kritiska till nya Ljungskileskolan satte upp, valde kommunen att ta bort, vilket har skapat debatt. Foto: Moa Roos

Inför valet har föräldrar som är kritiska mot den planerade ombyggnationen av Ljungskileskolan satt upp affischer. Där uppmanas allmänheten att rösta på partier som är emot ombyggnationen. Dessa skyltar har kommunen under veckan valt att plocka ner och riksdagsledamoten för Kristdemokraterna, Magnus Jacobsson, beskriver det som ett hot mot demokratin.

Det var i tisdags som flera personer uppmärksammade att de kritiska affischerna mot nya Ljungskileskolan hade plockats ned. Affischerna var strategiskt utplacerade intill de andra partipolitiska valaffischerna och budskapet var tydligt. Rösta inte på de partierna som är för utbyggnaden av Ljungskileskolan om du inte vill ha den nya Ljungskileskolan.

I mars framkom det att Uddevalla planerade för att bygga ut Ljungskileskolan eftersom Ljungskile ständigt växer. Men detta gjorde många Ljungskilebor upprörda, då de såg betydligt mer negativt än positivt på nya Ljungskileskolan. Flera föräldrar och andra Ljungskilebor valde därför att mobilisera sig till en grupp för att kunna påverka politikerna. En av initiativtagarna till gruppen bakom kritiken är Örjan Boström. Han menar att ombyggnationen av Ljungskileskolan på flera sätt är en dålig idé.

– Jag är lärare och jag är fullständigt övertygad om att en så stor skola inte är bra för eleverna, säger han.

Han förklarar att tanken med ombyggnationen av Ljungskileskolan är att skapa en enda stor skola. Elever från förskoleklass kommer alltså att gå i samma korridorer som niondeklassare, och Örjan Boström menar att det kommer bli både stökigt och trångt.

– Flera kollegor beskriver det som “helt vansinnigt”, berättar han.

Valaffischer nedrivna

Inför det stundande valet valde Örjan Boström och de övriga i gruppen att själva sätta upp valaffischer där det tydligt stod vilka som var för och emot bygget av megaskolan.

– Tanken var naturligtvis att visa för folket vad de olika partierna tycker, för vi tycker att att det var så tydligt, berättar Örjan Boström.

Men det var inte alla som var helt nöjda med att någon utan tillstånd satt upp egna valaffischer. Och i tisdags beslutade sig Uddevalla kommun för att plocka ned affischerna. Ett beslut som har fått väldigt mycket kritik.

Riksdagsledamoten och Uddevallas förstanamn för Kristdemokraterna, Magnus Jacobsson, beskriver det som ett “hot mot demokratin”.

– Det är en allvarlig situation och någon borde kontakta JO, säger Magnus Jacobsson.

Saknar tillstånd

Anna Sällström arbetar som handläggare på samhällsbyggnadsnämnden och hon menar att det inte handlar om ett hot mot demokratin utan om att följa lagen.

– Man behöver tillstånd för att sätta upp affischer och det har de inte haft, säger hon.

Kommunens beslut att ta ner affischerna har väckt starka reaktioner. Anna Sällström förklarar att det alltid ska komma in en remiss till kommunen vilket det enligt henne inte har gjort.

Hon berättar också att Kristdemokraten Magnus Jacobsson har hävdat att man får sätta upp affischer där man vill om det gäller en kort period, vilket enligt Sällström inte stämmer. Dessutom menar hon att det i Uddevalla kommun behövs skickas in en ansökan och få det beviljat från polisen.

– Det handlar om allmän ordning. Sätter man upp affischer utan tillstånd riskerar det att bli en trafikfara eller störa de som faktiskt har tillstånd på platsen, säger hon.

”Det fria ordet får inte finnas”

Örjan Boström, initiativtagare till motståndsgruppen mot nya Ljungskileskolan menar dock att kommunen trots allt har gjort fel. Liksom Anna Sällström är han medveten om att det krävs ett särskilt tillstånd för att få sätta upp affischer. Men det gäller på kommunal mark.

– Kommunen har även plockat bort affischer som är uppsatta på privat mark, och det är fel, säger Örjan Boström.

Han berättar att det känns märkligt.

– Det känns som att det fria ordet inte får finnas, man får den känslan i alla fall, säger han.

Moah Gustafsson
moah.gustafsson@edu.ljungskile.org
Moa Roos
moa.roos@edu.ljungskile.org