Ljungskile Nyheter

Känslosamt i hovrätten

Senast uppdaterad september 17, 2020 av Daniel Wiberg
Publicerad: september 17, 2020

Reporter Vilja Ågren framför hovrätten i Göteborg.

I november förra året försvann 17-åriga Wilma Andersson från Uddevalla. En sökinsats inleddes kort därefter som engagerade tusentals människor. Fem dagar efter att Wilma försvunnit greps hennes dåvarande pojkvän. 

Reporter Vilja Ågrens rapportering från hovrätten i Göteborg i förmiddagens nyhetssändning med Jenny Landström.

Efter två veckors sökande meddelade polisen att en kroppsdel hittats i pojkvännens lägenhet och kunde konstatera att Wilma Andersson var död.

I slutet av juli i år dömdes den 23-årige pojkvännen i tingsrätten till livstids fängelse för mord och brott mot griftefriden. Han har under alla förhör förnekat brott och överklagade därför tingsrättens dom. På onsdagen startade den första rättegångsdagen av fyra i hovrätten i Göteborg mot 23-åringen.

Strax före klockan nio på onsdagsmorgonen leddes den 23-årige mannen in av fem kriminalvårdare. Hans blick löpte nyfiket runt i salen medan kriminalvårdaren låste upp handklovarna som satt fastkedjade i ett brett läderbälte runt 23-åringens midja. Hans hår var uppsatt i en stram, hög tofs och han var iklädd en blårandig skjorta. 

Bara några meter från 23-åringen satt Wilma Anderssons familj som noga iakttog honom när han klev in i rättssalen. Under förhandlingarna höll Wilmas anhöriga varandras händer när känsliga bevis presenterades, såsom den ingående blodanalysen från 23-åringens lägenhet. Tårar torkades mer än en gång. 

Det var 18 åhörare på plats. Hälften var journalister och den andra halvan var anhöriga. 

Rättegången startade med att försvaret, som består av advokaterna Beatrice Rämsell och Peter Olsson, yrkade på att 23-åringen ska frikännas. Sedan fortsatte dagen med att de båda åklagarna Jim Westerberg och Shahrzad Rahimi presenterade sin sakframställan. De fortsatte att yrka på att 23-åringen ska dömas till livstids fängelse. 

Rättegången är planerad att pågå fram till och med den 8 oktober. Under rättegångens sista dag har 23-åringen begärt att få hålla ett eget tal.

Mer läsning:

Första dagen i Wilma-rättegången

Andra dagen i Wilma-rättegången

Vilja Ågren
vilja.ågren@edu.ljungskile.org