Ljungskile Nyheter

Säkerhetschef om Icas väskkontroller

Senast uppdaterad september 16, 2021 av Mattias Johansson
Publicerad: september 15, 2021

Bilden är en temabild och inte direkt kopplad till någon händelse. Foto: Hjalmar Östberg
Klicka här för att lyssna på vad invånarna i Ljungskile tycker om detta.

På grund av problem med snatteri har den lokala Ica-butiken börjat kolla igenom kundernas väskor vid kassan när de är på väg ut. Något som har rört upp känslor bland invånarna i Ljungskile. En del känner sig obekväma när de blir ombedda att visa upp väskan, medan andra menar att det är butikens fulla rätt.  

Det var i Facebook-tråden Detta händer i Ljungskile som diskussionen startade, och blev till en klassisk vattendelare. Den lokala matvarubutiken har upprepade problem med snatteri, och nu tar man till åtgärder genom att be sina kunder visa upp medhavd väska vid kassan när de har handlat. Antingen är man för det, eller emot.
Att gå till sin närliggande butik och handla varor, är något många gör flera gånger i veckan, kanske dagligen. Oftast går det av bara farten, men under årens lopp hinner vi skapa och bygga en relation med själva butiken.

En som handlar på Ica i Ljungskile är Caroline Henriksson. Enligt henne är metoden med att visa upp väskan en ineffektiv och gammalmodig metod som hon menar kränker kundernas personliga integritet.

– Jag förstår givetvis tanken, men är både tveksam till dess laglighet och att så många av kunderna uppskattar det. Det finns kameror, vakter och andra medel att ta till för att minska svinnet. Själv kommer jag i den möjligaste mån undvika att fysiskt besöka den butiken så länge detta håller i sig – ingen har att göra med vad jag har i min privata väska. 

Finns två synsätt 

Hur ser den juridiska aspekten på det hela ut då? Vad är ok för den enskilde handlaren att göra? Per Geijer är säkerhetschef på Svensk Handel, han menar att det finns två sätt att se på saken. Det ena är känslan av att vara misstrodd och att man känner sig kränkt, och att detta handlar om relationen mellan butiken och kunden. Det andra är själva frågan vad handlaren har för juridiskt rätt att göra med någons väska. 

– Utifrån hur vi på Svensk Handel har valt att tolka det så ska kontroller av väskor vara på frivillig basis. Man kan absolut be att få titta i väskan, men om personen vägrar så har handlaren ingen rätt att tvinga sig till att titta i dennes väska. 

Han fortsätter: 

– Om man inte vet att personen har stulit, då är det en annan situation. Då kan man gå vidare med rättsliga åtgärder, det vill säga man kan gripa personen. Om man inte vet det, och man bara ber att få titta i väskan, då får det ta stopp där. 

Positivt inställd

En annan av butikens trogna kunder är Felizia Andersson, hon är positiv till att de kollar igenom hennes väska eller ryggsäck och menar att det är en självklarhet att stödja företagarna i Ljungskile. Det handlar om att man som kund ska göra rätt för sig.

– Att stödja våra affärer och företagare i Ljungskile är en självklarhet för mig. Om de har problem med snatterier så visar jag mer än gärna att jag inte har någonting i väskan för personalen, detta för att butiken ska få ett stopp på stölderna.

Ljungskile Nyheter har försökt nå Ica för en kommentar men utan resultat. 

Elin Winberg
elin.winberg@edu.ljungskile.org