Ljungskile Nyheter

Jasmine kan kommunicera med andevärlden

Senast uppdaterad november 20, 2023 av Alva Nilsson
Publicerad: november 20, 2023

Konst som inspirerar: Jasmines målningar utgår i princip alltid från naturens kraft och den feminina styrkan. Denna tavla målade hon till sin syster som vid en tid befann sig i en jobbig period. Foto: Alva Nilsson

Att kunna prata med andar och veta sin framtid är något som kanske skrämmer många, men inte Jasmine. För henne är det goda i livet att vara del av någonting större och att kunna hjälpa andra se bortom de ordinära.

Jasmine har nyligen flyttat till en lägenhet i Göteborg tillsammans med sin sambo och syster. Inredningen pryds av en avbildning av Buddha, böcker om astrologi, tarotkort och saker från naturen som kottar och stenar. Trots att hon är uppvuxen i en religiös familj och hade sitt första jobb inom den kristna kyrkan, har hon aldrig känt att den traditionella religionen är något för henne. För Jasmine har istället spiritualitet alltid varit en naturlig del av livet. 

– Jag har respekt för alla religioner, men för mig har det inte känts rätt att följa en tusen år gammal bok och leva efter regler som är uppsatta av män. Min livsåskådning grundar sig i naturen, att bli ett med det som är omkring en och att alla svar finns inom en. I slutändan drar jag paralleller mellan alla typer av tro, att allt utgår från energier, frekvens och kvantfysik. Exempelvis tror jag på reinkarnation eftersom energi aldrig dör utan bara omvandlas, säger hon.

Astrologilitteratur:  “Den här boken är min personliga bibel, jag har haft den i över 10 år”.
Foto: Alva Nilsson

Jasmine präglas mycket av sin tro, inför varje nytt år tar hon hjälp av astrologi för att veta vad som komma skall.

Spiritualitet är ett brett begrepp som innefattar många olika grenar, Jasmine har sedan länge intresserat sig för astrologi. Hon är självlärd inom ämnet och har läst ett stort antal böcker som nu ligger staplade på fönsterbrädan i köket. Ett lugn finns i hela lägenheten med ljus av små lampor längs väggarna och låg musik från en högtalare.

– När jag var liten hittade jag en bok som hette “Soltecknen” bland min mammas saker. Jag fastnade direkt och slukade hela boken. Sedan dess har jag bara velat lära mig mer. Astrologi är så självutvecklande och det är genom det jag har funnit mina svar, säger hon.

Intresset för astrologi har ökat

Astrologins grundtanke handlar om att livet präglas av himlakropparnas positioner. Hur planeterna stod vid tid av födsel kan enligt astrologin berätta om en människas karaktär. Ett första steg inom astrologin är att ta reda på sitt soltecken, som exempelvis vädur eller kräfta. Horoskop har sedan länge funnits i tidningar och på senare år har intresset ökat markant. Idag finns det människor som väljer att dejta utifrån horoskop, och på dejtingappar kan du numera fylla i ditt soltecken.

– På senare år har det blivit väldigt populärt med astrologi och spiritualitet i stort. Men jag kan tycka att det är för mycket fokus på att det ska synas utåt och i materiella saker vad du tror på eller gör. En lärare sa till mig att kristaller och tarotkort egentligen bara är rekvisita, det behövs inte. Idag är det många som letar efter svar utanför sig själva, när svaren oftast finns inom dig, säger Jasmine.

Horoskop: Om man vet när en människa föddes kan man få fram en karta som visar personens framtid, karaktär och dåtid. “Jag kan exempelvis se att du kommer att få ett lyckligt äktenskap, även om det kanske inte lyckas första gången”, säger Jasmine om min födelsekarta. Foto: Alva Nilsson.

Men enligt Jasmine påverkas alla av astrologi, oavsett om man är medveten om det eller inte. Det ska nämligen vara så att hela jorden går i cykler som ändras var 200 år. De senaste 200 åren ska vi ha befunnit oss i stenbockens tecken, som associeras med struktur, ägande, materiella saker och uppbyggnad.

– Men år 2020 skedde ett enormt skifte, och det är väldigt häftigt att få uppleva det eftersom det inträffar så sällan. Nu har vi gått in i vattumannens era vilket märks på flera sätt. Vattumannen står för teknologi, innovation, sociala medier, spridning av information och nyheter, men även av sjukdomar. Och sedan 2020 har vi sett exempel på detta som utveckling av artificiell intelligens och en pandemi. Och i och med det här skiftet har den kollektiva energin höjts och fler håller på att vakna upp. Filosofiska frågor, tankar om det större och identitetssökande har blivit mer aktuellt. Med det tror jag också att fler upptäcker andlighet, säger Jasmine.

Alla människor är synska

En annan stor del av Jasmines spirituella liv handlar om att kommunicera med andevärlden och utöva sin synska förmåga. Enligt henne har alla människor en synsk förmåga, men det är inte alla som väljer att tro på det. Jasmine själv började tro på sin förmåga redan som barn, och med åren har hon lärt sig utveckla den. Hennes första minne av den förmågan har hon fått återberättat av sina föräldrar.

– När jag var runt fem år gammal skulle jag och min familj på en loppis. Kvällen innan hade jag kommit till mina föräldrar och frågat om jag fick köpa den turkosa hästen med regnbågssvans. De visste inte riktigt vad de skulle svara på det, eftersom vi inte åkt till loppisen än. Men när vi väl var på plats visste jag precis var jag skulle gå för att hitta den här hästen och till slut fann jag en leksakshäst som såg precis ut som jag beskrivit. Länge betydde den hästen väldigt mycket för mig, säger hon.

Men ibland kan Jasmines synskhet även visa på hemskare saker än leksakshästar.

– När man är ett barn förstår man inte riktigt vilken påverkan det kan ha att höra när man ska dö eller att någon i ens närhet kommer bli sjuk. Jag har med åren fått lära mig vad som är lämpligt att berätta för andra.

Tarotkort: Att använda sig av tarotkort är ett sätt att förutspå framtiden. Jasmine Daneberg har gått flera kurser i Västerås som vidareutvecklat hennes mediala förmåga. Foto: Alva Nilsson

Att vara medial är en förmåga man föds med, även om Jasmine vill understryka vikten av att öva och att spendera tid i andevärlden. Att ha en medial förmåga berättar Jasmine innebär att man kan känna av människor som dött genom sina egna sinnen.

– Det kan handla om att man ser eller hör andarna, även om de flesta mest känner av deras energi. För mig började det med att jag såg syner, jag såg andar och kunde känna av dem. Min mamma sa då till mig att jag inte borde prata om detta med andra för att de inte skulle förstå, att det var bäst om jag bara var tyst om det, säger hon.

Jasmine har inte hållit sin livsåskådning eller förmågor hemligt under åren, men hon ser till att bara prata om det med dem som har intresse.

– Jag har inget behov av att stå och predika om vad jag tror på, mest av respekt för andra. Jag tror att vi alla befinner oss på vår egen resa och det här fungerar för mig, det kanske inte är något för alla. Jag berättar bara för dem som är nyfikna och vill höra om det, säger Jasmine.

Är det inte läskigt att känna av de döda?

– Nej, jag är mer rädd för det levande, säger Jasmine med ett skratt.

Katter inom spiritualitet: I lägenheten bor också kattungarna Thelma & Louise. Katter har länge associerats med spiritualitet och även häxkonst. Foto: Alva Nilsson

I och med det ökade intresset för spiritualitet har också kristaller, rökelser och att gå till medium blivit allt mer populärt. Med kommersialiseringen av spiritualitet kommer också fler som bluffar i syfte att tjäna pengar.

– Det finns så många oseriösa människor där ute som utger sig för att vara mediala. Speciellt på sociala medier kryllar det av videos. Att intresset är så stort är självklart kul, men ibland känns det som att folk fokuserar på fel saker. Att imagen är viktigare än att din själ är på den sanna banan, säger Jasmine.

Varför människor vänder sig till medium

För att inte bli lurad ska man enligt Jasmine gå till någon som är utbildad och har ett certifikat. Hon har själv gått en grundutbildning för att träna upp sin mediala och synska förmåga, och en dag hoppas hon på att bli certifierad och jobba med andlighet och astrologi.

– Med åren har jag använt spiritualitet för att förstå andra människor mer och ta reda på hur jag kan hjälpa dem. Ofta går människor till medium för att få svar på frågor som “vem är jag?”, och sådana frågor kanske man inte vill ställa till en läkare eller psykolog. Att hjälpa andra tycker jag är det finaste av allt, och jag har en dröm om att få jobba med det på heltid, säger Jasmine Daneberg.

Alva Nilsson
alva.nilsson@edu.ljungskile.org