Ljungskile Nyheter

Ingen bokmässa för Ljungskileförfattare

Senast uppdaterad september 25, 2020 av Fredrik Almryd
Publicerad: september 25, 2020

Författaren Lisa Hågensen får följa årets digitala bokmässa från läsfåtöljen i hemmet i Ljungskile tillsammans med dalmatinern Molly. Foto: Fredrik Almryd

Med två färska böcker och nytt förlag så skulle Ljungskileförfattaren Lisa Hågensen vara med på sin första Bokmässa som utställare.
Då kom pandemin och bokmässan i Göteborg blev digital.

I ett litet grått hus på Ljungs gård bor författaren Lisa Hågensen tillsammans med sin man, barn och hundar. Hon har varit svetsare, ekonom och lärarvikarie men 2012 bestämde hon sig för att leva ut sin dröm och bli författare. Två år senare – 2014 kom hennes debutroman Hennes ögon blå ut på det egna Fusce förlag. Genom åren har det blivit elva böcker varav tre för barn under pseudonymen Lisa Kiddo.
– När jag skrev min första bok så var det mycket mord, blod och svordomar – en bok för vuxna. När jag sedan skrev en bok för ungdomar mellan 12 och 15 år så utspelar den sig på High Chaparral med westernridning, säger Lisa Hågensen.
Det blev ytterligare två böcker under pseudonym men för lite yngre barn där de fick möta deckarna Span & Span.

Efter att ha blivit klar med en dystopi i bokserien Purebred som utspelas i ett framtida Europa, så ville Lisa Hågensen utveckla kärleksrelationen med två av karaktärerna.
I augusti kom boken Siri ut och i november kommer fortsättningen Tatra, båda på ett nytt förlag, Hoi förlag. Tanken var att Lisa Hågensen skulle stå i deras monter och prata om sina böcker på årets bokmässa i Göteborg.
– Jag brukar besöka mässan men jag har aldrig ställt ut tidigare. Så kom covid-19 och jag skulle varit på flera evenemang som nu blivit inställda. Det är som det är i en pandemi, så nu blir det att sitta hemma.
Att bokmässan nu blir digital ser hon många för- och nackdelar med.

– Väldigt många som inte hade kunnat åka på bokmässan får möjlighet att besöka den. Däremot blir nog inte utbudet inte lika stort med föreläsningar, spekulerar Lisa Hågensen.

Det är främst antalet föreläsningsscener och ett antal författarsamtal som det kommer att minska. Fördelen är att det är gratis.
Nackdelen är att bokmässedebutanterna inte syns eller träffar viktiga nya kontakter, enligt Lisa Hågensen.
– För en författare är det kanske viktigt att hitta nya kanaler och kontakter men också det att man är rätt ensam som författare, säger Lisa Hågensen.

I stället för att deppa ihop så gjorde hon en egen release på Facebook och Instagram.

Ytterligare en bok är på gång och bakom nästa blad lurar ständigt nya äventyr och utmaningar.
– Sedan väntar något nytt och det längtar jag efter. Vad det blir vet jag inte ännu. Jag har ju skrivit barnböcker, en dystopi, dark romance och en thrillerserie. Det enda jag kan lova är att det inte blir någon feelgood, säger hon.

Fakta

Lisa Hågensen – författare
Pseudonym: Lisa Kiddo
Född: 1966 i Ljungskile

Böcker i urval som Lisa Kiddo:
Mysteriet på High Chaparral
Span & Span – serien (2 delar)

Böcker i urval som Lisa Hågensen:
Raili & Ylva Mystery – serien (3 delar)
Purebred -serien (4 delar)
Siri
Tatra (kommer i november 2020)

Fredrik Almryd
fredrik.almryd@edu.ljungskile.org