Ljungskile Nyheter

Hummerfiske – Rulla med rutinerade fiskare

Senast uppdaterad september 27, 2023 av Felizia Wahl
Publicerad: september 27, 2023

Göran Peterson till vänster och Stefan Cederström tar varsin cigarett på jakt efter hummer.
Foto: Felizia Wahl

Hummersäsongen är kommen och Ljungskile Nyheter begav sig ut med rutinerade säsong fiskarna Göran Peterson och Stefan Cederström. Duon har fiskat tillsammans i tio år och klockan sju på måndagsmorgonen lades hummertinorna i, och med detta startade årets hummerfiske. 

– Detta är 70-åriga Rulla, säger Ann-Louise Johansson som också är med på båtturen. 

– Det är båten som heter så, förklarar Stefan Cederström och startar motorn. 

Med detta rullar vi iväg till havs och båtens namn blir genast självklart. Det är uppenbart att Stefan och Göran har fiskat tillsammans i över ett decennium, för deras samarbete på båten är synkroniserat och effektivt. Med klar himmel och spegelblankt vatten kunde det knappt bli ett bättre fiskeväder. Stefan och Göran, som verkar ha saltvatten i ådrorna, tar varsin cigarett och håller noga utkik efter de stora röda flöten som markerar deras hummertinor. 

– Vi fiskar inte efter hummer för att sälja, vi fiskar för att ha lite kalas för oss själva. Så vi blir nöjda om det finns en eller två i tinorna, berättar Stefan och saktar ned farten. 

Nya regler för tinorna

Göran drar upp linan så snabbt han kan och Ann-Louise passar då på att berätta att det i år är nya regler för hur tinorna ska konstrueras. Hon nämner att Stefan har behövt göra om sina tinor eftersom det ska vara större flyktmöjligheter så att humrarna kan ta sig ut ur burarna. Efter att ha sökt igenom fyra av fem tinor är det enda som syns olika sorters krabbor och sjöstjärnor. 

Göran Peterson med en utav tinorna. Foto: Felizia Wahl

Sökandet efter tinorna tar en spännande vändning när Göran upptäcker att den femte inte syns till. En jakt påbörjas, och båten manövreras runt området, som är hemligt enligt hummerfiskarna . 

– Precis som svampställen är hemligstämplat, så är vårt hummerställe det också, skrattar Stefan och Göran nickar. 


Snart avslutas sökandet efter den femte tinan. Stefan förklarar att linor kan ibland fastna i en propeller och att det kan skära av linan, och därav åker flötet iväg. 

– Det är säkert den femte tinan som hade hummern i sig, säger Ann-Louise skämtsamt. 

Tillbaka vid småbåtshamnen i Ljungskile verkade ingen besviken. För Stefan och Göran är det här mer än bara fiske, det är ett sätt att komma ut på havet och njuta av det som de älskar mest. 

– Imorgon är en ny dag. Jag och Göran fiskar för att det är kul och för att ha lite kalas. Imorgon åker vi ut och letar igen, säger Stefan när han förtöjer Rulla och stänger av motorn. 

Felizia Wahl
felizia.wahl@edu.ljungskile.org