Ljungskile Nyheter

Höst i kulturens tecken

Senast uppdaterad november 22, 2019 av Ellen Andersson
Publicerad: september 13, 2019

Birgitta Esborn Hermansson har den första utställningen för hösten tillsammans med Lennart Ahlqvist. Bild: Victor Norlander
Birgitta Esborn Hermansson har den första utställningen för hösten tillsammans med Lennart Ahlqvist. Bild: Victor Norlander

I söndags plockades sommarens sista utställning ner.
Men redan nu pryder nya målningar väggarna inne på Kulturens hus i Ljungskile.

Utanför Kulturens hus står Birgitta Esborn Hermansson och hänger upp ”Öppet”-skylten. De senaste 14 timmarna har hon varit här och ställt i ordning utställningen ”Färgklang”, som är det första på programmet den här hösten på Kulturens hus. Här blandas hennes målningar med Lennart Ahlqvists keramik. Förberedelserna har pågått länge och på lördag är det vernissage.

– Det är det roligaste jag vet att sammanställa utställningar, säger Birgitta Esborn Hermansson, som hade sin första egna utställning för 49 år sedan.

Höstsolen letar sig in på det ljusa parkettgolvet genom de vita gardinerna och i taket hänger vita tygstycken likt böljande vågor. Mot det vita kontrasterar Birgitta Esborn Hermanssons färgglada konst.

Hon har själv varit aktiv i föreningen Kulturens hus i flera år. Nu är det två år sedan hon hade en utställning senast, då med Lennart Ahlqvist också.

– Jag tycker det är så fina lokaler. Det är jättefint här, säger hon.

Birgitta Esborn Hermansson har lagt 14 timmar på göra i ordning utställningen inför lördagens vernissage. Bild: Victor Norlander
Birgitta Esborn Hermansson har lagt 14 timmar på göra i ordning utställningen inför lördagens vernissage. Bild: Victor Norlander

In genom dörren kommer Elisabet Warnhammar, sekreterare i föreningen Kulturens hus. För henne och de andra i föreningen har planeringen inför höstens program påbörjats ett halvår innan det står klart. Då spånas det idéer och så hör utställarna av sig efter hand.

– Det är väldigt skönt när programmet är färdigt, säger hon och skrattar.

Viktigt med bredd

Till hösten är det fyra utställningar med olika teman. Det blir också sångkväll och besök av en ”storyteller” som kommer dit och berättar skrönor på temat ”Sanning eller lögn”. I huset pågår även kurser i bland annat yoga, akvarellmålning och dans.

– Vi vill ju försöka att bredda det så mycket som möjligt för att fånga in folket i området men även utifrån naturligtvis, säger Elisabet Warnhammar.

Elisabet Warnhammar, sekreterare i föreningen Kulturens hus, visar programmet för hösten. Bild: Victor Norlander

Hon skulle gärna vilja se att fler kom dit för att lyssna eller själva hålla i ett föredrag. Men utställningarna lockar många besökare och enligt Elisabet Warnhammar är Kulturens hus viktigt för Ljungskile.

– Detta är en av de få konstutställningslokalerna här och det är få i Uddevalla också så den här fyller en stor funktion, säger hon.

Ylva Hallingberg
ylva.jl18@edu.ljungskile.org

Fakta: Om föreningen Kulturens hus

  • Huset var från en början en folkskola.
  • Ungefär 1980 tog Hembygsföreningen över huset och det blev museum.
  • Tidigt 2000-tal stod byggnaden inför ett rivningshot.
  • I och med att eldsjälar engagerade sig i huset fick vara kvar.
  • 2001 bildades föreningen Kulturens hus.
  • Källa: Föreningen Kulturens hus