Ljungskile Nyheter logo

Ljungskile Nyheter, en lokal nyhetstidning av Journalistlinjen vid Ljungskile folkhögskola

Hon kan delikatesserna på Norra Fjället

Senast uppdaterad oktober 3, 2020 av Nenne Hagman
Publicerad: oktober 1, 2020

Malin Mobrandt visar oss några av svamparna man kan hitta uppe på Bredfjället och berättar vad en svampkonsulent egentligen gör. Foto: Nenne Hagman.

Nu är det högsäsong för de som vill ut i naturen och plocka svamp – och goda matsvampar finns det gott om uppe på Bredfjället i Ljungskile.
– Intresset för svampplockning bara växer. Men det är väldigt lite av den ätliga svampen i Sverige som plockas, säger Malin Mobrandt, som blev årets svampkonsulent 2019.

– Det är en kombination av värme och regn som avgör om det blir en bra svampsäsong. Nu hade vi en lite för torr sommar, så i år har vi en lite konstig svampsäsong, säger svampkonsulenten Malin Mobrandt.

Vi är ute på en kort svamptur uppe på Norra Fjället i Ljungskile. Ett populärt område för de som tycker om att plocka svamp, enligt henne. Och bara några hundra meter in i skogen från vägen, där vi stannat till, hittar vi en av Malin Mobrandts storfavoriter bland matsvamparna.

En av Malin Mobrandts absoluta storfavoriter bland matsvamparna är Blodriskan. Foto: Nenne Hagman.

– Här du! Detta är en fantastisk svamp. Lukta på den! Känner du att den är lite parfymerad?, säger hon.

Hon hukar sig på gröna mossan intill en gran. Det är en Blodriska hon har hittat. Den har en orange fot och orange hatt med lite gröna inslag.

– Den är fantastisk att steka med gul lök, bladpersilja tillsammans med grädde. Den har en orange saft och är parfymerad både i smak och doft. Den växer med gran och den tar vi med oss, säger hon.

Svampsås av Blodriska och pasta. Vill man ta del av receptet – finns det bland bilderna sist i artikeln. Foto: Nenne Hagman.

Som svampkonsulent håller Malin Mobrandt en hel del svampkurser och föreläsningar. Hon bor i Uddevalla och är en av 240 svampkonsulenter i landet – utspridda från norr till söder.

I Sverige finns det över 10 000 svampsorter och 140 av dessa den är ätliga svampar. Endast omkring fem procent av den ätliga svampen plockas.

– Intresset för mat, var den kommer i från och om svampplockning bara växer och växer. Som svampkonsulenter fyller vi en viktigt funktion. Vi har lite olika inriktningar och kallar oss folkbildare, säger hon.

Vi går vidare in i skogen och hittar en till ”doldis” bland goda matsvampar. Blek taggsvamp. Den är lite lik kantarell i både smak och utseende. Blekt gul med småtaggar under hatten.

– Är man nybörjare är det viktigt att man aldrig chansar. Jag rekommenderar att man lär sig två nya svampar per säsong. Så att man kan memorera och komma i håg alla kännetecken för en sort, säger Malin Mobrandt.

Vi hittar även några gula kantareller och några trattkantareller i den mossiga delen av skogen vi traskar runt i. De är några av de mest vanliga matsvamparna som plockas i Sverige.

Malin Mobrandt är uppvuxen i Munkedal och fick med sig svampplockningen redan innan hon ens kunde gå som barn. Att vara ute i skogen i kombination med att hitta ”mat” är en jättebra kombination, menar hon.

– Jag brinner för att sprida kunskap om svamp som mat på flera sätt. Det är roligt att ha ett intresse man känner så starkt för, säger Malin Mobrandt.

Och det var faktiskt på grund av just det som hon utsågs till årets svampkonsulent 2019.

– Att få det priset var helt oväntat. Men självklart blev jag oerhört hedrad, stolt och glad. En av 240 svampkonsulenter får priset varje år. Det är lite som ett ”Hall of fame”.

Öronmusslingen, Bohusläns landskapssvamp, trivs väldigt bra på stubbar och smakar bacon, berättar Malin Mobrandt. Foto: Nenne Hagman.

Vi traskar vidare bland mossa och träd – och hittar snart Bohusläns landskapssvamp.

– Titta! Jag blir så glad. Den kallades förr för ”grisöra”, men heter Öronmussling på svenska. Jag brukar kalla den för ett av skogens smycken. Det är så vackert, säger hon med ren glädje i rösten.

Den har en baconsmak, säger hon och man kan förstärka smaken genom att steka den tillsammans med lite bacon.

– Denna kan man smörsteka och göra äggstanning till eller en omelett. Otroligt gott, menar Malin Mobrandt.

Njursjuka personer ska inte äta svamp över huvudtaget berättar Malin Mobrandt, i samband med att vi tittar på Öronmusslingen. Detta då de kan vara extra känsliga för många svampar. Däribland denna, säger hon.

På frågan om hon har några speciella svampställen som hon håller lite hemliga, så svarar hon:
– Jag brukar åka till olika platser för hitta just en specifik svamp. Visst har jag några ställen. Absolut. Man brukar säga att man tar med sig sina svampställen till graven – vi får väl se hur det blir med det.

Blodriskan är gul och lite ihålig i foten. Den blir lite lätt grön på hatten, men det är inget att bry sig om. Den går bra äta. Foto: Nenne Hagman.
Malin Mobrandt där hon trivs som allra mest – ute i skogen. Två andra svampfavoriter hon har är Mandelriskan, som luktar gamla räkor, men som smakar underbart enligt henne. Och Sotvaxskivling som smakar honung. Foto: Nenne Hagman.
Det finns mycket matsvamp uppe på Norra Fjället i Ljungskile. Foto: Nenne Hagman.
Den ganska välkända klassikern – Karl-Johansvamp. Foto: Nenne Hagman.
Denna ska man inte äta. Ametistskivlingen innehåller nämligen arsenik. Men vacker är den. Foto: Nenne Hagman.
Dagens fyndpåse med svamp. Foto: Nenne Hagman.
Recept på svampsås av Blodriska och pasta. Ingredienser: Blodriskor, pasta, persiljeblad, gul lök eller charlottenlök, grädde, smör, salt och peppar.
1. Skär bort eventuella delar av svampen som är dålig eller som blivit maskäten.
2. Skölj svampen.
3. Stek på låg värme och förväll svampen så att vattnet försvinner.
4. Lägg i en klick smör och finhackad lök.
5. Salta och peppra och lägg i finhackad persilja.
6. Häll i grädde och låt såsen puttra länge – ca 55 minuter på den svaga värmen.
7. Koka pastan.
8. Ät och njut!

Nenne Hagman
nenne.hagman@edu.ljungskile.org