Ljungskile Nyheter

Kommunens skolungdomar eniga med riket i valet: ”De influeras från olika håll”

Senast uppdaterad september 15, 2022 av Nikolaj Jalamaa Salinas
Publicerad: september 15, 2022

Jan Martinsson är lärare på Linnéaskolan Foto: Max Lejon Konnman

I måndags tillkännagavs resultatet för skolvalet 2022. Det är elever på högstadie- och gymnasieskolor som deltagit. Om Linnéaskolan i Ljungskile hade fått bestämma hade högersidan med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna fått en klar majoritet. Likadant ser det ut på skolorna i Uddevalla kommun.

Parallellt med det riktiga valet har Sveriges skolungdomar också röstat. Resultatet från skolvalet har inte någon påverkan på det riktiga valet. Skolvalet är främst till för att barnen ska få testa på hur det är att rösta. Det man tydligt kan se är att högersidan skulle styra Sverige om skolungdomarna fick bestämma. 

På Linnéaskolan i Ljungskile är det en klar majoritet på högersidan. Moderaterna Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna skulle tillsammans få 81,3 procent. Flera partier, till exempel Liberalerna klarade inte riksdagsspärren på 4 procent. Vänsterpartiet fick inte en enda röst. Valdeltagandet var omkring 86 procent.

Så röstade eleverna på Linnéaskolan:

”Influeras från olika håll”

Jan Martinsson är SO-lärare och en av de ansvariga lärarna för skolvalet på Linnéaskolan. Han har inte gjort någon större analys av resultatet på skolan, men anser att resultatet är relativt likt resten av landet. 

– Det stämmer överens med riket i övrigt, vi ger och tar på några av staplarna liksom. Det kan hända att det speglas av resultatet i riket och i området, säger Jan Martinsson.

Jan tror att vuxna och barn tänker ungefär likadant när de ska välja sin röst. 

– De influeras från många olika håll, man påverkas av sina kamrater och av vuxna i sin närhet. Det fungerar nog på samma sätt bland de unga väljarna och bland de äldre väljarna, säger Jan. 

Tillsammans med eleverna har Jan pratat om det riktiga valet. 

– Vi pratar om att det är många som säger att de har vunnit valet, vi har tittat på hur man kan vinna i ett val. Man kan slå ihop sig med partier. Många partier har gjort ett dåligt val, varför har de det? Sådana grejer har vi pratat om, säger Jan. 

På skolorna i Uddevalla kommun är det också en klar majoritet åt höger. Liberalerna och Miljöpartiet klarade inte spärren. Två partier, Miljöpartiet och Liberalerna klarade inte riksdagsspärren. 

Så röstade eleverna i Uddevalla kommun:

Max Lejon Konnman
max.lejon.konnman@edu.ljungskile.org