Ljungskile Nyheter

Han vill motverka ensamheten

Senast uppdaterad september 10, 2020 av Eloise Davidsson
Publicerad: september 12, 2019

Joakim Hedlund tycker att tennis- och fotbollsplanen i centrala Hälle är i behov av underhåll och skulle kunna bli en bra mötesplats för alla åldrar. Bild: Liam Hedlund

I ett medborgarförslag vill Ljungskilebon Joakim Hedlund att kommunen skapar fler sociala platser i Ljungskile. Detta för att för att motverka ensamhet. På onsdagens kommunfullmäktige i Uddevalla fick Kultur och fritidsnämnden i uppdrag att gå vidare med förslaget.

Det var när hans söner, elva och nio år upplevde att de inte hade någonting att göra på fritiden i Ljungskile, som Joakim Hedlund kände att någonting måste göras. Han tycker att de aktivitetsytor som finns är i behov av renovering för att locka människor att vilja använda de platser som redan finns.

– När vi tittade på hur utbudet ser ut i Ljungskile så kunde vi konstatera att det finns ett antal lekplatser i Ljungskile varav två, tre stycken är renoverade de senaste tio åren, men att alla är för de yngre åldrarna. Så det finns ju ingenting för de äldre, säger han.

Önskar en mötesplats

Han vill att det ska finnas en given plats att mötas på för att undvika att bli stillasittande och ensamma. Han tror att det är många som tillbringar större delen av sin tid framför eller bakom en skärm vilket idag är förenat med flera olika sjukdomar och psykisk ohälsa.

– Jag tycker kommunen har ett viktigt samhällsansvar att då kunna locka och erbjuda till fysisk aktivitet. Som vi vet idag är det också viktigt att hitta de sociala kontaktytorna där barn och vuxna får träffas i verkligheten, säger Joakim Hedlund.

Han nämner även hjärnforskaren Anders Hansen och hans Sommar i P1 om hur forskaren likställer ensamhet som lika farligt som att röka ett paket cigaretter om dagen.

– Ensamheten är en av de absolut värsta sakerna som finns idag, säger Joakim Hedlund.

På onsdagskvällen var det kommunfullmäktige i Uddevalla. När Joakim Hedlunds medborgarförslag togs upp blev det ett rungande ja till att förslaget skulle gå vidare till Kultur och fritidsnämnden för beslut.

Victor Norlander
victorn.jl18@edu.ljungskile.org