Ljungskile Nyheter

Håkan Juholt: ”Jag är inte överraskad över valresultatet”

Senast uppdaterad september 22, 2022 av Gabriel Ohlsson
Publicerad: september 22, 2022

Håkan Juholt var på Bokmässan för att knyta kontakter. Foto: Gabriel Ohlsson

Håkan Juholt beskriver Sveriges relation med Sydafrika. Och ger sin bild av valet under Bokmässan i Göteborg. –  Det ska kännas i gommen när politiken är igång, säger han.

I folkvimlet på Bokmässan stötte Ljungskile Nyheters reportrar på Socialdemokraternas tidigare partiledare och numera ambassadören Håkan Juholt. 

Ett tema på Bokmässan i år är Sydafrika. Det är just därför som Håkan Juholt är på plats. Numera är han ambassadör för landet, något han varit sedan 2020.

– Vi försöker nå ut till det unga Sydafrika och knyta kontakt med unga människor. Sverige har haft långa relationer med Sydafrika. I år är det faktiskt 60 år sedan Oliver Tambo talade på första maj i Göteborg. Men vi behöver knyta nya relationer med det unga Sydafrika. Jag som ambassadör försöker nå ut till så många unga som möjligt. 

Hur skulle du beskriva relationerna mellan Sverige och Sydafrika?

– De är väldigt goda. Sverige var det land som gav störst stöd i kampen mot apartheid. Under flera år betalade vi mer än halva deras civila budget, och det vet sydafrikanerna om. Men samtidigt är det en global värld nu och många stormakter är intresserade av Sydafrika. 

”Jag är ung och pigg”

Den 11 september var det val i Sverige. Håkan Juholt följde valet och har själv varit aktiv i många år. 

– Jag är ambassadör nu och kommenterar inte politik. Men jag kan säga som så, jag är inte överraskad över valresultatet. Jag har varit politiskt aktiv sedan 1979 och har organiserat väldigt många valrörelser. Så jag tycker att jag har en hyfsad förmåga att förstå och analysera politik. 

Är du besviken?

– Jag uttalar inga partipolitiska uppfattningar, jag är besviken till den delen att dem frågor som gick fram kanske inte alltid bygger på solidaritet och gemenskap. Jag tror på ett samhälle där vi står upp för varandra, hjälps åt och formar en stark gemenskap. Inte där vi är motståndare till varandra. 

Håkan Juholts politiska karriär startade redan 1979. Men har han mer att ge i politiken?

– Snälla, jag är ung och pigg säger Juholt och skrattar. Jag fyllde 60 år förra veckan och kommer naturligtvis vara aktiv hela mitt liv.  

Är det skönt att inte längre vara partipolitisk?

– Nej, politik är passion. För mig är det inte byråkrati, administration och hårda ord. För mig är det passion, vilja, glöd. Det är som ett Rocha vin och inte som en rosébox. Det ska kännas i gommen när politiken är igång. 

Gabriel Ohlsson
gabriel.ohlsson@edu.ljungskile.org