Ljungskile Nyheter

Grundskolan kan bli tioårig

Senast uppdaterad november 22, 2019 av Ellen Andersson
Publicerad: september 24, 2019

Utbildningsminister Anna Ekström
Utbildningsminister Anna Ekström (S) vill att alla elever ska gå i grundskolan i tio år. Pressbild: Regeringen

I framtiden kan barn komma att börja i första klass, istället för i förskoleklass, vid sex års ålder. Det är ett förslag som regeringen, Centerpartiet och Liberalerna ska utreda. Enligt utbildningsminister Anna Ekström (S) är det centrala att ge alla elever bättre förutsättningar att nå målen i skolan.

Anna Ekström skriver i ett mejl till Ljungskile Nyheter att syftet med reformen är att varje elev ska få mer undervisning utifrån kursplanen. En tioårig skolgång innebär mer tid att samla på sig kunskaper inför gymnasiet, något som många behöver.

─ Utifrån exempelvis resultaten i Pisa-undersökningen är det tydligt att fler elever behöver längre tid på sig än de har i dag för att nå grundskolans mål. Inte minst måste fler elever bli behöriga till gymnasieskolans nationella program, säger hon.

Förbättring för eleverna

Redan under förra mandatperioden blev förskoleklassen obligatorisk. Då infördes en Läsa-skriva-räkna-garanti för förskoleklass och lågstadiet. I praktiken får alltså eleverna tioårig undervisning i grundskolan redan nu. Exakt vad som kommer förändras behöver utredas närmare. Men Anna Ekström tror att det nya systemet kommer innebära en förbättring för barnen.

─ En fördel med att göra grundskolan tioårig är att det blir en övergång från förskola till skola – alltså att elever inte behöver börja i skolan två gånger, som det är i dag, säger hon.

Även om reformens utformning inte är helt färdigställd är syftet med den klart ─ att alla sexåringar ska undervisas av pedagoger som är experter på just sexåringars lärande och att skolan ska vara anpassad efter deras mognad.

Frida Andersson
frida.jl18@edu.ljungsklie.org

Lämna ett svar