Ljungskile Nyheter

Golfklubb i Ljungskile tappar medlemmar: ”Trenden har sjunkit”

Senast uppdaterad september 21, 2022 av Moah Gustafsson
Publicerad: september 21, 2022

Handigolfaren Mathias Eriksson från Lyckornas golfklubb kommer att inviga Uddevalla Open. Under 2018 utsågs Mathias till årets parasportprofil på Uddevalla idrottsgala. Foto: Pressbild.
Efter pandemins positiva påverkan på golfen har trenden sjunkit. Foto: Pressbild

Lyckornas golfklubb fick ett rejält uppsving under pandemin. Nu kan man konstatera att trenden har vänt nedåt.
– Att hålla uppe de nivåerna förstod jag var omöjligt, säger klubbchefen Kimmo Holmquist.

På Lyckorna Golfklubb beskriver man 2020 och 2021 som “extremår”. Och inte på grund av pandemin i helhet, utan snarare följderna som den medförde. 

– Första coronaåret, i maj, märkte vi att det började strömma in folk på riktigt. Det är också då golfsäsongen drar igång, säger klubbchefen Kimmo Holmquist.

Han och resten av personalen välkomnade nya medlemmar med öppna armar. Ett angeläget problem, som han beskriver det, eftersom det gynnade klubben. Men om gamla medlemmar beskrev situationen som angelägen är inte lika självklar.

– Befintliga medlemmar tyckte inte det var bra. Banorna blev snabbt fullbokade och även sent in på kvällarna. Det fanns inget utrymme till att kunna spela spontanrundor, man var tvungen att boka sin tid långt i förväg. 

Varför folk fick upp ögonen för just golf under pandemin har han en tanke om.

– När folk inte kunde resa ville de ersätta det med något annat. Då blev golf ett bra alternativ som man både hade nära till och lägligt nog spelades utomhus.

Men nu, ett år senare, kan man konstatera att trenden har vänt nedåt.

– Trenden har sjunkit. Det innebär att vi är tillbaka till ett normalt flöde som vi hade 2019, innan pandemin.  


Hur känner du över tappet?

– Att hålla uppe de nivåerna som var förstod jag att det inte skulle hålla. Allt är väl relativt när det gäller besvikelse, vem hade inte velat vara kvar där egentligen? Däremot känner jag mig inte orolig.

I stället beskriver klubbchefen en annan oro. 

– Världsläget har förändrat läget. Frågar du mig om detta om två år kanske allt ser annorlunda ut. Just nu sticker inflationen, el- och matpriser upp. Folk får mindre pengar i plånboken och man kanske inte kommer kunna prioritera golf i samma utsträckning.

Han fortsätter:

– Summa summarum kan det vara viktigt att vi haft två bra år för att kunna kontra med två dåliga år, men det kan vi bara spekulera kring, avslutar han.

Sanna Sundberg
sanna.sundberg@edu.ljungskile.org