Ljungskile Nyheter

”Gemenskapen det bästa med hummerfisket”

Senast uppdaterad september 29, 2021 av Marcus Månevik
Publicerad: september 29, 2021

Stefan Cederström är på gott humör, trots att det för dagen inte blev någon hummer.

Ibland får man napp, ibland får man det inte. När Stefan Cederström, som är medlem i Ljungskile Båtklubb, pratar om sin kärlek till hummerfisket betonar han att det handlar om mer än att bara håva in så mycket av havets svarta guld som möjligt.

– Kamratskapet och allting runtomkring är det viktiga, säger han

Runt 15 grader varmt och knappt någon vind att prata om. På altanen utanför Ljungskiles båtklubb sitter en skara medlemmar och njuter av den behagliga höstdagen. Ute på vattnet syns två båtar som är på väg mot land. När de når hamnen lägger de till bredvid varandra, samtidigt som sällskapet från altanen samlas på bryggan för att välkomna dem.

– Blev det någon hummer? ropar någon.

Svaret är nej. Allt som har fångats är makrill. Sällskapet i den ena båten kan förvisso visa upp en bild på en hummer som de lyckats lura in i en av sina tinor. De var dock tvungna att släppa den fri igen, eftersom den var för liten för att anses lovlig att ta med sig hem.

– Måtten är ju för stora! skojar någon

– Vi får köra på kräftmåtten istället, svarar en annan och skrattar.

Kamratskapet det viktiga

Stefan Cederström är kapten på den ena båten. Han har fiskat hummer i Ljungskile i femton år. Trots att han inte fått med sig något hem från dagens äventyr är han på gott humör.

– Ibland får man hummer och ibland får man det inte. Det är inte helt oväsentligt, men det är inte det som är det viktiga, säger han.

Det viktiga är enligt honom kamratskapet. Hummerfisket innebär en möjlighet att få göra något roligt i goda vänners lag. Dessutom tycker han om samtalen som uppstår. Oavsett hur det går finns det alltid något för Stefan Cederström och hans likasinnade vänner att prata om. Ibland handlar samtalen om att någon fått mycket hummer, ibland handlar de om att någon fått lite. Ibland händer det att någon har hittat en blå hummer i tinan, vilket är en snackis i sig, och ibland diskuteras väderförhållandena.

– Man träffas, man ger sig ut och man pratar hummer, summerar Stefan Cederström.

Många faktorer

Vissa år är fångsten större än andra, berättar han. Det finns mycket som påverkar huruvida hummerfisket blir framgångsrikt eller inte. Vattentemperatur, vindar, strömmar, invasiva arter, utsläpp, barlast och torskfiske är några av de faktorer som är med och spelar in.

– Det finns lika många faktorer som det finns människor, konstaterar han.

Stefan Cederström tror att det blir ett ”normalår” i år. Det innebär att han och hans kompanjon Göran Pettersson sannolikt lär fånga runt tolv humrar, varav ungefär hälften kan behållas. Säsongen kommer sedan att avslutas med en sedvanlig fest, där Stefan Cederström och en skara hummerfiskande vänner kalasar på fångsten. Och pratar hummerfiske. Förstås.

Text och foto: Marcus Månevik
marcus.manevik@edu.ljungskile.org